Dni detskej knihy privíta Žilina

V poradí 35. ročník celoslovenského festivalu detskej literatúry Dni detskej knihy otvoria 17. apríla na pôde Mestského divadla v Žiline.

13.04.2018 09:00
Peter Glocko Foto:
Kniha Petra Glocka Šťastenko a Zlomor s ilustráciami Martina Kellenbergera patrila vlani k titulom, ktoré získali ocenenie pre najkrajšie detské knihy jesene.
debata

Najväčší celoslovenský festival detskej literatúry sa každý rok koná v inom meste. „Zúčastňujú sa na ňom desiatky najvýznamnejších slovenských spisovateľov pre deti, ilustrátorov a odborníkov v oblasti detskej literatúry,“ povedala koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti Krajskej knižnice v Žiline Anna Berthotyová.

„Hlavným cieľom festivalu je podpora čitateľskej gramotnosti detí. V dobe, keď deti uprednostňujú informačné technológie, je dôležité podporovať takéto projekty a ponúknuť deťom alternatívy trávenia voľného času. A ukázať im, že knihy vzdelávajú i zabávajú,“ povedala riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Katarína Šušoliaková.

Medzi pozvanými hosťami sú autori a ilustrátori kníh, ktoré boli ocenené ako najlepšie a najkrajšie detské knihy vydané v roku 2016, a zástupcovia vydavateľstiev, ktoré víťazné knihy vydali. „Programom festivalu budú stretnutia s tvorcami detských kníh, besedy a tvorivé dielne nielen v knižnici a školách na území mesta a v jeho blízkom okolí, ale aj v ďalších kultúrnych inštitúciách v meste,“ dodala Anna Berthotyová.

„Súčasťou festivalu bude i niekoľko jedinečných výstav, vyhodnotenie národného kola medzinárodnej literárno-výtvarnej súťaže detí Tvoríme vlastnú knihu, ako aj celoslovenský odborný seminár pre prácu s detským čitateľom. Popri besedách s tvorcami kníh sa odborná verejnosť dozvie, ako knihy priblížiť tým najmladším,“ uzavrela.

Medzi hosťami Dní detskej knihy budú napríklad spisovateľ Peter Glocko a výtvarník Martin Kellenberger, ktorí prídu deťom porozprávať o svojej knihe Šťastenko a Zlomor. Spisovateľ Pero Le Kvet a výtvarníčka Martina Matlovičová zase porozprávajú o svojej knihe Chlapec s očami ako hviezdy a medzi autormi, ktorí prídu do Žiliny, sú aj Ľubomír Feldek, Martin Vanek, Daniel Pastirčák, Toňa Revajová, Barbora Kardošová, Hana Košková či Pavol Weiss.

Festival v priestoroch žilinskej krajskej knižnice, Mestského divadla či Rosenfeldovho paláca potrvá do 19. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Dni detskej knihy