Jan-Werner Müller: Čo je populizmus?

Donald Trump, Marine Le Penová, Nigel Farage, Viktor Orbán a ďalší... Ťažko nájdeme text, v ktorom by tieto mená nekráčali ruka v ruke s azda najskloňovanejším výrazom súčasnosti – populizmus. Čo je to? Móda? Alebo diagnóza? Výnimočná esej, ktorá môže pomôcť zorientovať sa v súčasnej svetovej politike i v jej pojmoch.

18.04.2018 05:00
debata (1)
Jan-Werner Müller: Čo je populizmus?
Jan-Werner Müller Čo je populizmus Jan-Werner Müller: Čo je populizmus?

Ktorý z politikov dnes ešte nebol označený za populistu? A nie je v skutočnosti populizmus nevyhnutnou výbavou každého politika, ktorý chce uspieť v demokratickej súťaži? Autor poukazuje na to, že nálepku „populista“ je potrebné používať uvážlivo a presne. Len tak vieme rozpoznať tých, ktorí skutočne ohrozujú demokraciu a slobodnú výmenu názorov. Zdôrazňuje, že každý, kto chce súperiť so skutočným populistom, musí ho brať vážne a mal by správne porozumieť jeho cieľom a argumentácii.

Jan-Werner Müller (1970), je nemecký politológ. Venuje sa histórii politického myslenia. Je jeden z najvplyvnejších analytikov súčasného politického vývoja v Európe a v severnej Amerike. Od roku 2005 prednáša na Princetonskej univerzite. Slovenské vydanie knihy vychádza z pôvodného nemeckého originálu, ktorý sa na rozdiel od anglickej verzie detailnejšie venuje európskemu kontextu.

Z nemeckého originálu Was ist Populismus? Ein Essay (Suhrkamp 2016) preložila Petra Thomay.

Absynt/Kalligram

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #populizmus #Absynt/Kalligram #Jan-Werner Müller