Súdiť knihu podľa obalu? Napovie litera fest

Je Sladký život Jany Micenkovej naozaj taký sladký? Kto sa skrýva za maskou Antihrdinu Alexandry Salmela a do akých svetov pozýva strašidelný Čierny zošit Richarda Pupalu?

24.04.2018 12:00
debata

Aj na tieto otázky bude hľadať odpoveď 13. ročník multižánrového podujatia litera fest, ktoré je spojené so slovenskou literárnou cenou Anasoft litera. Od pondelka až do soboty ponúka návštevníkom v Bratislave nielen stretnutia s nominovanou desiatkou autorov, ale aj diskusie na rôzne témy, koncerty či divadelné predstavenie.

Spisovateľka Alexandra Salmena predstaví knihu... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Alexandra Salmena Spisovateľka Alexandra Salmena predstaví knihu Antihrdina vo štvrtok 26. 4. v kníhkupectve Artforum.

"Naša desiatka je žánrovo, generačne a rodovo pestrá,“ tvrdila v spoločnom vyhlásení odborná porota po tom, čo vo februári ohlásila nominovaných autorov na cenu Anasoft litera. Dostali sa medzi nich aj dramaturg a spisovateľ Daniel Majling (Ruzká klasika) a Dušan Vicen (Dotyk s absolútnom), ktorí v pondelok festival slávnostne otvorili. O komických i zlovestných podobách stihomamu v knihe Povrch vašej planéty zase v utorok cez skype rozhovor povie viac spisovateľ Peter Macsovszky. Ostatných autorov čaká zoznámenie sa s čitateľmi v nasledujúcich dňoch.

Práve osobný kontakt je podľa riaditeľky festivalu Simony Fochlerovej najväčším prínosom podujatia. "Je to aj úlohou samotnej ceny. Nejde len o ocenenie laureáta či laureátky – naschvál nechcem hovoriť o víťazoch, pretože Anasoft litera nie je súťaž. Literatúru uplynulého roka, ktorú vybrala odborná porota, chceme dostať medzi ľudí. Ambíciou je, aby si ju slovenský čitateľ osvojil, aby sa s autorom zoznámil. Ak ho neosloví zoznam desiatky na papieri, možno ho osloví práve osobné stretnutie. S autorom sa môže porozprávať a uvidí, že za knižkou sa skrýva konkrétna tvár, konkrétna osobnosť,“ tvrdí Fochlerová, podľa ktorej je spätná väzba od čitateľov dôležitá aj pre autorov. "Je to motivačné z jednej aj z druhej strany,“ dodáva.

Aj keď si cena Anasoft litera dáva za cieľ hodnotiť knihy výlučne podľa obsahu, nemôže opomenúť súčasnú dobu, ktorá tituly hodnotí aj na základe obalu či fontu. Na zúbok vizuálom nominovaných titulov sa dnes večer v kaviarni Satori Stage prostredníctvom videodiskusie pozrú dizajnéri Boris Meluš, Michaela Chmelíčková a kníhkupec Adam Berka. Ešte predtým si návštevníci festivalu budú môcť prezrieť alternatívne obaly knižiek, ktoré pripravili študenti Laboratória typografie VŠVU (Typolab).

"Žijeme v dobe, ktorá knihu vníma ako produkt a ako taká by mala byť vizuálne atraktívna. Aj to zaváži pri rozhodovaní, či si kúpime elektronickú knižku, alebo si ju fyzicky kúpime a uložíme do poličky. Hodnotná literatúra by rozhodne mala mať aj adekvátnu formu. Chceme vyslať najmä odkaz pre vydavateľov, ktorí by mali pochopiť, že investovať pár eur navyše sa naozaj oplatí,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu. Vydavatelia podľa jej slov reagujú na tento trend rôzne: "Čím väčšie je vydavateľstvo, tým viac šetrí, naopak, menšie sa s formou vedia aj pohrať.“

Litera fest okrem iného ponúkne aj diskusiu o priestore, aký literatúre vo všeobecnosti venujú slovenské médiá. S Radoslavom Passiom budú v stredu večer v Novej Cvernovke diskutovať Zuzana Belková, Oliver Rehák a vedúca prílohy Víkend denníka Pravda Tina Čorná. Festival sa v sobotu presúva aj do Modry. Porotkyňu Anasoft litera Miroslavu Vallovú tam okrem iného vyspovedá spisovateľka Veronika Šikulová.

Tipy z programu

  • Streda, 25. 4.
  • minus123minut/Nina Rosa (dvojkoncert)
  • Bratislava, Nová Cvernovka, 20.30 h
  • Vstupné: (prvých 50 ks za 7 €)
  • Piatok, 27. 4.
  • Divadlo Štúdio tanca – Ghost/Prízrak (tanečná inscenácia)
  • Bratislava, A4 – priestor súčasnej kultúry, 20.00 h
  • Vstupné: 5/3 €
  • Sobota, 28. 4.
  • Kubo Ursiny (koncert)
  • Bratislava, Pistoriho palác, 18.00 h
  • Vstup voľný
  • Sobota, 28. 4.
  • Zuzana Mikulcová (koncert)
  • Modra, KC Modra, 18.00 h
  • Vstup voľný

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Šikulová #Richard Pupala #Alexandra Salmela #litera fest