Irvin D. Yalom: Ako som sa stal sám sebou

Slávny americký psychiater sa vo svojej autobiografii zameral na samého seba a vzťahy s ľuďmi, ktorí ho formovali ako človeka, ale aj ako odborníka a spisovateľa.

26.04.2018 05:00
debata
Irvin D. Yalom: Ako som sa stal sám sebou

Syn emigrantov z východnej Európy, ktorí sa usadili v Amerike, vyrastal v pomerne chudobných pomeroch. Aby sa dostal z tohto prostredia, rozhodol sa stať lekárom. Mal šťastie na ľudí aj na dobu, kultúrne premeny šesťdesiatych rokov urýchlili jeho kariéru a poznanie, že odpovede na otázky o ľudskej duši treba hľadať aj mimo odboru. Priťahovala ho nielen psychiatria, ale aj filozofia a beletria, všetky tri skĺbil vo svojich literárnych dielach.

Yalom opisuje svoju revolučnú prácu v oblasti skupinovej psychoterapie aj vzťah k existenciálnej psychoterapii, metóde, ktorá využíva poznanie veľkých mysliteľov naprieč storočiami. Vysvetľuje, čo bolo inšpiráciou jeho kníh ako Láska a jej kat, Keď Nietzche plakal a ďalších. Príbehy jeho najznámejších pacientov sa striedajú s príbehmi z jeho manželstva, memoáre ponúkajú detailný pohľad na Yalomovu terapeutickú techniku, proces písania aj rodinný život.

Irvin D. Yalom (1931) je emeritným profesorom psychiatrie na Stanfordovej univerzite, zaraďuje sa k tzv. existenciálnej psychoterapii. Je autorom literatúry faktu o psychoterapii, románov a poviedkových kníh. V anglickom origináli Becoming Myself: A psychiatris­t's Memoir (Basic Books 2017). Preložil Vladislav Gális.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irvin D. Yalom #Ako som sa stal sám sebou