Antal Szerb: Cesta za mesačného svitu

Príbeh mladého muža, ktorý na svadobnej ceste v Taliansku prichádza na to, že ešte nie je pripravený vzdať sa svojich ideálov.

28.04.2018 05:00
debata (1)
Antal Szerb: Cesta za mesačného svitu

Opúšťa manželku a vydá sa po stopách svojej mladosti, ktorá je nenávratne preč. Silne autobiografický, esejisticky ladený mystický román je autorovým najúspešnejším dielom. Odrážajú sa v ňom prvky freudiánstva a sexuálnej a emocionálnej klaustrofóbie dobovej spoločnosti.

„Praktický život je mýtus, bluf, ktorý si pre vlastnú útechu vymysleli tí, ktorí nie sú schopní venovať sa duchovným veciam. Lenže ty máš viac rozumu, než aby si im na to skočil.“

Antal Szerb (1901–1945) bol jedným z najpozoruhod­nejších zjavov maďarskej literatúry 20. storočia. Spisovateľ a prekladateľ sa stal tiež známym literárnym historikom. Prvou knižkou, ktorú publikoval, bol román Legenda o Pendragonovi, čerpajúci z mytológie britských ostrovov. Jeho cesty po Taliansku inšpirovali nielen román Cesta za mesačného svitu, ale tiež autorove denníkové záznamy Tretia veža. Pre židovský pôvod Szerba uväznili v pracovnom tábore v Maďarsku, kde ho na sklonku vojny ubili dozorcovia.

V maďarskom origináli Utas és holdvilág (1937). Preložila Gabriela Magová.

Zelený kocúr

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Antal Szerb #Cesta za mesačného svitu