Refrény času

Dvojjazyčná „antológia súčasnej slovenskej a českej poézie“, nesie poetický názov, ktorý je zhodný v oboch národných jazykoch. Obsahom sú ukážky z tvorby 36 českých a slovenských básnikov. Všetci sú členmi Spolku slovenských spisovateľov alebo Obce spisovatelů České republiky.

02.05.2018 05:00
debata
Refrény času
Refrény času Refrény času

Ich počet – 18 + 18 – zreteľne odhaľuje symboliku publikácie. Antológia vychádza pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR. Jednotliví básnici sa predstavujú dvomi až ôsmimi básňami, ich textom predchádza krátky biografický medailón. Autori sú uvádzaní v oboch častiach chronologicky – od najstaršieho po najmladšieho. „Súčasná slovenská poézia“ sa, napríklad, začína ukážkami z tvorby osemdesiatnika Jozefa Mihalkoviča a uzatvára ju blok básní Martina Chudíka (ročník 1988).

„Nadštandardné vzťahy a individuálne priateľstvá medzi slovenskými a českými spisovateľmi sa vinú celými stáročiami“, píše sa v úvodnom slovenskom slove. V českom úvodnom slove zasa nachádzame aj túto myšlienku: „Obec a Spolek dlouhodobě participují na svých uměleckých plánech jak domácích, tak zahraničních. Je to na pozadí česko-slovenské vzájemnosti, opravdového bratrství kulturně historicky daného, stvrzeného nejen geograficky, ale také historickým archetypem těsné příbuznosti jazyka a národnostního cítění.“

Editormi antológie sú Štefan Cifra a Lydie Romanská, autorom obálky i čiernobielych ilustrácií, tzv. peroviek, je výtvarník Martin Kellenberger.

Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Martin Kellenberger #Vydavateľstvo SSS #Refrény času