Irena Brežná: Postrehy emigrantky

Najnovšia kniha autorky prináša výber esejí, próz a reportáží z rokov 1981 až 2017. Jej písanie formovala zlomová skúsenosť emigrácie v roku 1968. Vynútená aj zvolená viacdomosť sa pre ňu stala zdrojom nevšedných postrehov o spoločnosti na Východe i Západe.

06.05.2018 05:00
debata (1)
Irena Brežná: Postrehy emigrantky
Irena Brežná Postrehy emigrantky Irena Brežná: Postrehy emigrantky

Texty v tomto výbere, ktorý je už šiestou Brežnej knihou vychádzajúcou v slovenčine, vznikali v rozpätí rokov 1981 až 2017.

Prinášajú rozmanité témy prepojené premýšľavo esejistickým, hravo poetickým a zároveň reportážne konkrétnym uvažovaním o zneužívaní, ale aj o (sveto)občianskom využívaní moci, o strachu z inakosti a vytváraní spoločenstva, o lžiach a ideáloch, o odstupe a blízkosti, o spolužití či jednoducho o jedinečnosti života – v Československu, Rusku, Guinei, Čečensku, vo Švajčiarsku, na Slovensku…

Irena Brežná (1950) žije od roku 1968 vo Švajčiarsku. Podieľa sa aktívne na práci Amnesty International. Realizovala a podporovala rôzne humanitné a ženské projekty, napríklad v Guinei a v Čečensku.

Na Slovensku spolupracuje s feministickým projektom Aspekt. Za svoje publicistické a literárne texty získala viacero ocenení, naposledy Cenu Dominika Tatarku za román Nevďačná cudzinka, ktorý vyšiel v slovenčine v roku 2014.

Aspekt

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #feminizmus #Aspekt #emigrácia #Irena Brežná