Andrej Belyj: Večné volanie

Andrej Belyj je známy slovenskému čitateľovi hlavne ako autor kultového románu Peterburg.

09.05.2018 05:00
debata
Andrej Belyj - Večné volanie Foto: Petrus
Andrej Belyj - Večné volanie Andrej Belyj - Večné volanie

Je však i autorom ôsmich básnických zbierok a zohral významnú úlohu v dejinách ruského i svetového literárneho symbolizmu i poézie. Knižka je reprezentatívnym výberom z jeho poézie, vychádza bilingválne, t. j. na dvojstránke ruský originál a slovenský preklad.

Týmto počinom chce vydavateľ zároveň pripomenúť autora celého projektu, nedávno zosnulého básnika a prekladateľa Juraja Andričíka, ktorý sa Belého tvorbe venoval v posledných rokoch a okrem výberu básní a prekladu pripravil aj krátke kalendárium a napísal doslov.

Knihu vhodne dopĺňajú „symbolistické“ ilustrácie spisovateľa Pavla Vilikovského a obal tvorí detail obrazu Michaila Vrubeľa Sediaci démon.Andrej Belyj (1880–1934) je jednou z najpozoruhod­nejších a najuniverzálnejších osobností ruskej literatúry prvej tretiny 20. storočia.

V jeho rozsiahlom literárnom odkaze je zastúpená tak poézia a próza, ako aj publicistika a literárnovedná reflexia. Veľká časť jeho tvorby je ovplyvnená tzv. antropozofizmom. Belyj väčšmi ako jeho súčasníci experimentoval s jazykom a s prozodickou organizáciou básní.

Petrus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #novinka #anotácia