Marína Zavacká: Ľudácka prevýchova

Mária Janšáková mala z ľudáckeho hľadiska vzorový životopis. Bola Slovenka, katolíčka, starostlivá matka a svoje nadpriemerné vzdelanie využívala na podporu manželovej kariéry a pri osvetovej činnosti.

11.05.2018 05:00
debata (7)
Marína Zavacká - Ľudácka prevýchova Foto: Artforum
Marína Zavacká Ľudácka prevýchova Marína Zavacká - Ľudácka prevýchova

Na jeseň roku 1939 sa však ocitla v samotke v Ilave ako politická väzenkyňa. Na slamníku priamo na hlinenej dlážke, bez liekov, bez súdu, bez možnosti obhajoby, zbavená svojich práv. Dôvod jej zaistenia nepoznal ani policajný vyšetrovateľ. Odporučil jej len „niečo priznať“, aby mala nižší trest.

Po prepustení sa rozhodla z traumatizujúceho pobytu vo väzení „vypísať“. Tak vznikol vyše osemdesiatstranový text, ktorý v predkladanej knihe autorka doplnila o poučený komentár. Janšákovej záznam vyšiel pod názvom Cela č. 20 pôvodne v roku 1946.

Marína Zavacká (1972) je vedeckou pracovníčkou Historického ústavu SAV. Absolvovala históriu a filozofiu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a novodobé dejiny na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti.

Venuje sa dejinám propagandy a širšieho kontextu budovania režimových lojalít v 20. storočí, historickej analýze verejného diskurzu, vysokoškolskej didaktike histórie a prekladu odbornej literatúry z angličtiny. Svoj výskum orientuje najmä na obdobie nedemokratických režimov na území Slovenska.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #anotácia #čitateľský tip