Viera Benková: Tri ženy, dvaja muži a ja...

Generačný román spisovateľky žijúcej v srbskej Vojvodine. Autorkina pamäť sa v príbehu preniesla na Slovensko, väčšina deja sa odohráva - síce v rôznom čase - v obci Čičmany. Benková vzdáva hold svojim predkom, ktorí to v živote nemali ľahké, často za prácou museli ísť aj mimo vlastného kraja a čestne bojovať s chudobou.

15.05.2018 05:00
debata
Viera Benková: Tri ženy, dvaja muži a ja...
Viera Benková Tri ženy, dvaja muži a ja Viera Benková: Tri ženy, dvaja muži a ja...

Je to sága rodiny odohrávajúca sa na pozadí slovensko-srbských vzťahov v 20. storočí v kontexte vojnových i povojnových udalostí so silným etnografickým základom. Jej posolstvom je i etický apel na nové generácie, aby nezabúdali na vlastné tradície a nezanedbávali svoje kultúrne dedičstvo.

Autorka v rozhovore s filozofkou a spisovateľkou Etelou Farkašovou o svojej knihe poznamenala: „Budú musieť prejsť dlhé roky, aby sa ľudia vrátili k studničke pamäti a začali opäť rozprávať príbehy, upozorňovať krásou zapamätaného na to, že život je studňa, z ktorej vody neubúda, ak do nej stále priteká svieži prameň…“

Viera Benková (1939) patrí medzi popredných slovenských spisovateľov na Dolnej zemi (resp. vo Vojvodine). Publikovala básne, prózu i knižky pre deti. Študovala český a slovenský jazyk a literatúru na Filologickej fakulte v Belehrade, pracovala ako novinárka i v rozhlase. V roku 2014 jej Spolok slovenských spisovateľov udelil Cenu za životné dielo a v roku 2015 jej podobnú cenu udelilo i Združenie spisovateľov Srbska.

Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Vydavateľstvo SSS #Viera Benková