Hišám Matar: Návrat

Kaddáfího režim mu ukradol otca a spravil z neho vyhnanca. Dvadsaťpäť rokov nevidel svoje mesto, svoje ulice, rodný dom.Teraz, keď diktatúra padla, rozhodol sa vrátiť. Žije ešte jeho otec? A ak zomrel – ako a kedy?

19.05.2018 05:00
debata
Hišám Matar: Návrat

Silný autobiografický román líbyjsko-britského autora, ktorý sa v knižke ponára do najväčších hĺbok samého seba i svojej krajiny. V Líbyi, ktorá zhodila okovy Kaddáfího režimu, hľadá nielen svojho otca, ktorý po únose zmizol kdesi v hlbinách väznice Abú Salím, ale aj ďalších rodinných príslušníkov, za ktorých prepustenie bojoval zo svojho londýnskeho exilu. Vo svojom rýdzo osobnom príbehu Hišám Matar ponúka aj výnimočný portrét Líbye – minulej, prítomnej i budúcej. Od oslobodenia spod talianskej nadvlády až po občiansku vojnu na začiatku 21. storočia.

Hišám Matar (1970) sa narodil v New Yorku, no detstvo prežil v Líbyi. Jeho otec Džaballáh Matar patril medzi najvýraznejšie osobnosti disentu proti Kaddáfího režimu. Hišám Matar debutoval v roku 2006 knihou V krajine mužov, ktorá bola nominovaná na Man Bookerovu cenu. O päť rokov vydal druhú knihu Anatómia zmiznutia. Obe majú výrazne autobiografické črty. Za knihu Návrat mu bola v roku 2017 udelená Pulitzerova cena v kategórii biografia/auto­biografia.

V anglickom origináli The Return (Viking-Penguin 2016), preložil Milan Kopecký.

Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Hišám Matar