Kniha: Rojkovia sú na tom dobre

Niekomu svet ukáže viac. Obyčajne sú to rojkovia. Tí dostanú do vienka vyšší prídel než racionalisti.

20.05.2018 16:00
debata

K realite si môžu pridať sny, predstavy a tušenia. Taký je aj malý chlapec v knižke Iana McEwana Rojko (vydal Fragment). Peter sa narodí do usporiadanej anglickej rodiny, má krásne detstvo, má sestru, okolo domu záhradu. Zdanlivo si žije pokojne a nenápadne, no v skutočnosti sú jeho dni naplnené dobrodružstvami. V tichej londýnskej štvrti sa Petrovi dejú neuveriteľné veci.

Ian McEwan: Rojko
Ian McEwan Rojko Ian McEwan: Rojko

Ian McEwan v knižke zrejme opisuje svoje vlastné detstvo, detstvo stopercentného rojka, ktorý stále zažíva niečo neskutočné. Či spí, alebo bdie – a to sa často prelína – dejú sa mu neuveriteľné veci! Ak si vymení telo so svojím obľúbeným kocúrom, je to to najmenej! On sa v predstavách stane dospelý. Je zrazu chlpatý a má hrubý hlas! Inokedy sa zasa dostane do kože bábätka, džavoce a ani sa nedokáže postaviť na nohy. Potom zasa naháňa zlodeja! Keďže ide o vynikajúceho spisovateľa, všetky tieto situácie sú opísané vynachádzavo a s vtipom. Aj dospelý čitateľ sa pobaví. Zaujímavé postavy, hoci okrajové, sú aj Petrovi rodičia a sestra. Všetci sú stvárnení veľmi živo. Uvádzajú čitateľa do príjemného prostredia fungujúcej rodiny. Aj im sa stávajú neuveriteľné veci, ktoré sú však často reálne, veď všedné komplikácie vedia byť až mystické. V mladej domácnosti sa vyskytne všetko – problémy s jedlom, hračkami, chorobami, ranným vstávaním. Kto by nepoznal zmätky s náhlením sa do školy! Dôverne známe zmätočné situácie spisovateľ ešte korení tým, že o nich rozpráva deväťročný chlapček, a to ešte rojko. Nafukuje, zveličuje, prekrúca. Z obyčajných udalostí sa stávajú nevídané, neslýchané príhody.

Zaujímavé je, že hoci ide o knihu pre deti, text vôbec nie je detský, nijako nenadbieha detskej mentalite. Práve tým, že je napísaný „dospelácky“, nadobúda všeobecne platnú hodnotu kvalitnej prózy. Ian McEwan opísal svet dieťaťa a svet dospelých tak, že sa prelínajú a nie je medzi nimi hranica ani protiklad. Spisovateľ veľmi dobre vyjadril, že človek sa rodí múdry a že aj v dospelosti môže zostať dieťaťom. Šťastný je ten, komu sa to podarí. Záleží aj na tom, do akej rodiny sa kto narodí, aké knižky číta. Kniha Rojko môže danosti osudu a vrodených schopností v deťoch podporiť. Rozvíja fantáziu.

Britský spisovateľ Ian McEwan sa narodil sa roku 1948 v Aldershote, no veľkú časť svojho detstva strávil vo Východnej Ázii, v Nemecku a v severnej Afrike, kde pracovne pôsobil jeho otec, armádny dôstojník. Spisovateľ tak získal veľký rozhľad, podporený ešte kvalitným vzdelaním. Jeho asi najznámejším dielom je sfilmovaný román Pokánie. Nedávno mu u nás vyšiel román V orechovej škrupinke, v ktorom majstrovsky opísal prípad vraždy v intelektuálnych kruhoch. Uvažuje v ňom o zmysle života a budúcnosti sveta. Popri napätí z cynizmu vraždy je to aj jemná etická výchova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ian McEwan