Kniha: Maľby z putovania po svete

O tvorbe výtvarníka Milana Stana vyšla objemná publikácia nazvaná Maľba.

21.05.2018 07:00
Milan Stano Foto:
Maliar Milan Stano.
debata

Napísali ju traja autori – Ľubomír Podušel, Ľuboš Jurík a Erich Mistrík. V publikácii sú maľby z rôznych období maliarovho života, ktoré mapujú jeho cesty po Slovensku a po svete. Milan Stano sa narodil 20. januára 1949 v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom. Absolvoval grafiku na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave, maľbu študoval u Ernesta Zmetáka. S týmto významným umelcom a zaujímavým človekom sa spriatelil a cestoval s ním po Slovensku. Učil sa od neho nielen maľovať, ale aj vnímať život.

Milan Stano je možno aj vďaka tomu umelcom, ktorý sa vie zblížiť nielen s krajinou, ale aj s ľuďmi. Rád tvorí priamo v teréne, putuje po vonku, nesie si maliarsky stojan či skicár a všetko si zaznamenáva. Rád sa rozpráva s ľuďmi, spoznáva históriu miest, kde tvorí. Tak vznikajú obrazy, ktoré majú aj dokumentárnu hodnotu. Zaznamenáva prírodu aj architektúru, nálady jednotlivých dní aj príbehy, ktoré sa viažu k objektom či scenériám. Maľuje v príjemne pritlmených tónoch a jeho obrazy vyžarujú zvláštny pokoj. Práve tým, že sú často bez ľudí či pohybu, necháva vyznieť majestát chvíle. Ticho okolo nich. Rád maľuje staré stromy a staré domy. Prirodzene – aj kostoly. Nechýba Dóm sv. Martina v Bratislave, drevený evanjelický kostol v Hronseku, gréckokatolícky kostol archanjela Michala v Ladomírovej, neologická synagóga v Malackách, ktorá je v maurskom štýle, ďalšie obnovené synagógy a kostolíky, ako aj krásne obyčajné chalupy.

Milan Stano však maľoval aj v zahraničí. V publikácii sú obrazy z Talianska, Grécka, Turecka, Nemecka, maľoval na Balkáne aj v Škandinávii. S paletou pochodil Európu, ale maľoval aj v Číne, vo Vietname a v Indii. Navštívil Mexiko či Laos. Kto si teda bude knižku pozerať a čítať, prejde s maliarom kus sveta. Samozrejme, putovanie sa začína doma.

Úvodný obraz z rodnej Kálnice vznikol roku 1982. Sú na ňom symbolicky namaľované korene stromov (tak sa aj obraz volá), ktoré vyjadrujú súdržnosť a stabilitu. Nájdeme tam aj lesné zákutie v kálnických horách, stromy pri Dechticiach, drevenice pod Rozsutcom a pod. Je to milý domácky svet. Či už obraz vznikol na Slovensku, alebo v exotickej krajine, cítiť z neho, že maliar je všade doma. Všade nachádza pozitívne signály a inšpirácie. Hovorí, že krajina je jeho ateliérom, a zdá sa, že to platí bez ohľadu na to, kde sa nachádza. Kniha Maľba ukazuje Milana Stana z jedného uhla pohľadu – ako maliara. On však robí aj drevorezy, grafiku, karikatúry a známy je najmä ako vydavateľ humoristického časopisu Kocúrkovo. V Milanovi Stanovi sa spája poetická meditácia aj vtipné glosovanie diania. Jeho vydavateľstvo Štúdio humoru, satiry vydalo už viacero poznávacích, zároveň zábavných či životopisných kníh o osobnostiach a javoch slovenskej kultúry – napríklad Život s piesňou o speváčke Darine Laščiakovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Stano