Vlado Rafael: Rómovia v zajatí politiky

Hoci boli niektoré texty napísané pred viac ako 10 rokmi, stále prekvapujú svojou aktuálnosťou a naliehavosťou.

22.05.2018 05:00
debata
Vlado Rafael: Rómovia v zajatí politiky
Vlado Rafael Rómovia v zajatí politiky Vlado Rafael: Rómovia v zajatí politiky

Žiaľ, dodnes sa nezmenil fakt, že hoci na Slovensku existujú, a sú odskúšané viaceré riešenia, ktoré by problém dokázali riešiť, politici ich aj naďalej ignorujú. Nemení sa ani spoluúčasť a spoluvina elít, ktoré prispeli k úspechom extrémistov v posledných parlamentných voľbách.

Autor na tieto problémy poukazuje precízne, tvrdo a konzistentne. Texty sa dobre čítajú, autor do nich vnáša svojský humor a iróniu, no zároveň ukazuje svetlo na konci tunela.

Vlado Rafael (1979) vyrastal v detskom domove. Získal magisterský titul v odbore sociálna práca na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského a doktorát z pedagogiky v Ústave humanitných štúdií Pedagogickej fakulty UK. Jeho dizertačná práca je zameraná na segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní. Počas doktorandského štúdia pracoval ako dobrovoľník so znevýhodnenými deťmi. Študoval angličtinu na Americkej univerzite v Bulharsku.

V rokoch 2006 až 2013 pôsobil v Nadácii otvorenej spoločnosti ako odborný konzultant pre oblasť vzdelávania. Je riaditeľom nadácie eduRoma, ktorá sa venuje pomoci pri vzdelávaní rómskych detí a mládeže. V apríli 2013 bol vymenovaný za člena Kurikulárnej rady, poradného orgánu Ministerstva školstva SR. V roku 2007 mu vyšla zbierka básní Cudzie Krídla.

eduRoma

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Rómovia #Vlado Rafael