Jan Švankmajer: Cesty spasení

Denníkové záznamy, divadelné hry a rôzne iné kratšie texty, ktoré si významný český výtvarník, animátor a filmár robil priebežne počas posledných rokov ako pri pobyte doma, tak i pri študijných cestách do odľahlých krajín (napríklad Papua Nová Guinea).

07.06.2018 05:00
debata
Jan Švankmajer: Cesty spasení

Kniha je plná postrehov o stave spoločnosti a jej možnom vývoji, o literatúre, politike a vôbec názorov na spoluobyvateľov tohoto sveta. Niektoré texty majú podobu absurdnej, až cynickej dystopie (zrušenie štátov a vytvorenie kniežatstiev Tesco a Toyota), iné sú zhovievavejšie, láskyplnejšie a optimistickejšie.

Surrealistické nazeranie sveta sa neľútostne stretáva s českou realitou – dovolené je preniknúť len niektorým zážitkom, sito úspešne preosieva a tak je napriklad nutné odovzdať sušené netopiere a opičie hlavy získané u šamanov… Texty sú doplnené farebnými ilustráciami a fotografiami autora i ďalších surrealistov.

Jan Švankmajer (1934) vstúpil do sveta filmu v 60. rokoch. Vo svojich dielach kombinuje prvky bábkarstva, animácie a hraného filmu. Za normalizácie v 70. rokoch nemohol natáčať, venoval sa divadelnej scénografii a výtvarne spolupracoval na filmoch Adéla ještě nevečeřela a Deváté srdce. Medzinárodnú pozornosť získal v roku 1983 na Medzinárodnom festivale animovaného filmu. V roku 1988 nakrútil svoj prvý dlhometrážny film Něco z Alenky, s ktorým uspel i vo svete.

(česky)

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Švankmajer