Po vyše 40-tich rokoch vychádzajú záznamy spomienok Adiny Mandlovej

Fanúšikov českej kinematografie a zvlášť veľkej hereckej hviezdy Adiny Mandlovej poteší 3CD s názvom Adina Mandlová vzpomíná.

11.06.2018 07:00
debata

Trojalbum vydal Supraphon a vznikol na základe nahrávok, ktoré zaznamenal český prozaik, esejista, prekladateľ a exilový nakladateľ Josef Škvorecký.

Adina Mandlová vzpomíná - súbor troch CD. Foto: Supraphon
Adina Mandlová Adina Mandlová vzpomíná - súbor troch CD.

V roku 1974 priletel jeden z najvýznamnejších povojnových českých prozaikov z Kanady na Maltu do domu Adiny Mandlovej a niekoľko dní s ňou nahrával rozhovor, ktorý mal slúžiť ako pracovný podklad pre knihu vydanú nakladateľstvom Škvoreckých pod názvom Adina Mandlová – Dneska už se tomu směju. Záznam na 11 kazetách Škvorecký neskôr venoval Ondřejovi Suchému, ktorý podľa zvukových materiálov napísal knihu Čemu se smála Adina Mandlová. Tieto kazety nedávno vyšli, po úprave maximálneho čistenia a strihu, v komplete nadväzujúcom na predošlý podobný album Případ Lída Baarová, ktorý získal v roku 2016 ocenenie v ankete Audiokniha roka v kategórii Hovorené slovo mimo kategórie.

Aj v prípade nahrávky spomienok A. Mandlovej rušia rozprávanie, ktoré malo byť pôvodne len technickou pomôckou pre knihu, zvuky okolia, zvony či rozhovor pri vedľajšom stole. Rozprávanie herečky, ktorá fascinuje svojou prirodzenosťou a inteligenciou, je však maximálne autentické. Poslucháč sa dozvie množstvo zaujímavých informácií zo sveta českého filmu 20. až 40. rokov v nekonvenčnom toku myšlienok veľkej prvorepublikovej filmovej hviezdy. Okrem podrobností k jednotlivým filmom, ktoré nakrútila A. Mandlová, v jej rozprávaní nechýbajú doteraz neznáme správy z povojnového života zaujímavej ženy, ktorá okrem krásy zdedila aj veľký zmysel pre humor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adina Mandlová