Jan Dvořák, Adam Hradilek: Židé v Gulagu

Publikácia prináša 21 rozhovorov s ľuďmi, ktorí sa v rokoch 1939–1941 ocitli v sovietskych pracovných či zajateckých táboroch.

13.06.2018 05:00
debata
Jan Dvořák, Adam Hradilek: Židé v Gulagu
Jan Dvořák Adam Hradilek Židé v Gulagu Jan Dvořák, Adam Hradilek: Židé v Gulagu

Reprezentujú osudy okolo dvetisíc Židov z Československa, ktorí sa útekom na východ vyhli rasovému prenasledovaniu zo strany nemeckých a maďarských okupantov či slovenských fašistov. Väčšinu z nich však Sovieti odsúdili na mnohoročné tresty nútenej práce za nelegálne prekročenie hraníc, špionáž a ďalšie vykonštruované trestné činy.

Špecifickú skupinu tvorili Židia, ktorí buď zbehli, alebo padli do sovietskeho zajatia ako členovia pracovných jednotiek maďarskej armády. Publikácia mapuje štyri vlny útekov – z protektorátu Čechy a Morava, z nacistického tábora v Nisku, z Podkarpatskej Rusi a zo spomínaných pracovných jednotiek. Každá kapitola je uvedená popisom okolností vzniku utečeneckej vlny a ich špecifík. Na tento úvod vždy nadväzuje súbor rozhovorov, ktoré autori sami zaznamenali alebo získali z archívov po celom svete. Rozhovory dopĺňajú nedávno odtajnené a sprístupnené dokumenty a fotografie z archívov sovietskej tajnej polície NKVD, ktoré sa autorom podarilo dohľadať najmä v ukrajinských archívoch.

Jan Dvořák (1982) je historikom Ústavu pre štúdium totalitných režimov v Prahe, zameriava sa na české a československé dejiny 20. storočia a tzv. oral history. Jeho kolega z ústavu Adam Hradilek (1976) sa venuje téme perzekúcie československých občanov v Sovietskom zväze. (česky)

Ústav pro studium totalitních režimů

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #židia #GULAG #oral history