Vladimír Barborík, Vladimír Petrík: Pohyb k nehybnosti

Publikácia vychádza z bohatého archívu divadelného fotografa Antona Šmotláka (1920 – 1979), na ktorých zaznamenal oficiálny aj neoficiálny literárny život na Slovensku v dvoch desaťročiach.

17.06.2018 05:00
debata
Vladimír Barborík, Vladimír Petrík: Pohyb k...
Vladimír Barborík Vladimír Petrík Pohyb k nehybnosti Vladimír Barborík, Vladimír Petrík: Pohyb k nehybnosti

„Vynikal zvláštnym zmyslom pre humor a mal v sebe dokonca až čosi voyeristické, pretože dokázal vojsť do intímnej sféry ľudí, čo vtedy nebolo bežné. On fotil bez predsudkov,“ napísal o ňom historik fotografie Aurel Hrabušický.

Literárni vedci Vladimír Petrík (1929 – 2017) a Vladimír Barborík (1965) v krátkych sprievodných textoch o udalostiach i jednotlivých spisovateľoch a výberom citátov z dobovej tlače približujú, ako sa menili literárne a spoločenské pohyby 60. a 70. rokov minulého storočia, najmä ako sa menil vzťah moci a umeleckej tvorby aj postoje autorov.

Knižka s podtitulom „Literárny život od začiatku 60. do konca 70. rokov objektívom Antona Šmotláka“ obsahuje množstvo dokumentárnych i veľmi civilných záberov zo spoločenského (či spoločensko-politického) života i súkromia literátov doby, v ktorej fotograf žil. Július Satinský ho vraj nazval „dobrotivým paparazzom“.

LIC

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #LIC #Vladimír Petrík #Vladimír Barborík