Zuzana Kusá: Za ostrou hranicou

Spoločnosť rozdeľuje ostrá hranica. Leží medzi bezprostrednými susedmi, medzi obyvateľmi jedného mesta i jednej krajiny.

24.06.2018 06:00
debata
Zuzana Kusá: Za ostrou hranicou Foto: Kalligram/Absynt
Zuzana Kusá: Za ostrou hranicou Zuzana Kusá: Za ostrou hranicou

Je neviditeľná, no o to citeľnejšia. Autorka píše o hranici záujmu a vnímavosti voči potrebám iných, balansuje na tomto ostrom reze a snaží sa zistiť, nakoľko je táto neviditeľná hranica priepustná. Aj o tom je jej esejistický text.

Vo vnútri hraníc vládne ohľaduplnosť a vzájomná starostlivosť, obývajú ju totiž naši ľudia – morálne prijímaní a začlenení. Za hranicou nášho morálneho kruhu sú však ľudia žijúci mimo našej schopnosti empatie a zmyslu pre spravodlivosť. Topia sa v chudobe, nemožnosti začleniť sa, sú morálne vylúčení.

Zuzana Kusá (1957) je sociologička, od roku 1991 viedla v Sociologickom ústave SAV niekoľko výskumov životopisných rozprávaní, mediálneho a politického diskurzu a identít. Špecializuje sa na kvalitatívne výskumné metódy, ktoré aj vyučuje.

Od výskumu Sociálna história chudoby na Slovensku prednáša a píše aj o chudobe. V súčasnosti pracuje na národnom projekte Hodnoty v dynamike spoločenských zmien na Slovensku a v Európe.

Kalligram/Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip #Zuzana Kusá