Martin Solotruk: Metafyzická domácnosť I

Metafyzická domácnosť I je v poradí piatou zbierkou medzinárodne etablovaného básnika Martina Solotruka.

23.06.2018 06:00
debata
Martin Solotruk: Metafyzická domácnosť I Foto: Ars Poetica
Martin Solotruk: Metafyzická domácnosť I Martin Solotruk: Metafyzická domácnosť I

V tomto prípade ako autor pracuje s objektmi bežného používania (sporák, kľučka, vešiak, či zrkadlo), prostredníctvom ktorých komunikuje s čitateľom a objekty komunikujú s tými, ktorí sú v domácnosti a zároveň prostredníctvom nich komunikujú aj zúčastnení medzi sebou v metafyzickej domácnosti. Všetci sme súčasťou metafyzickej domácnosti a všetci sme na jednej lodi.

Martin Solotruk (1970) študoval slovenský a anglický jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte UK a absolvoval niekoľko dlhodobých študijných pobytov v zahraničí. Prekladá poéziu i divadelné hry.

Ako autor pôvodnej literatúry doposiaľ vydal štyri zbierky poézie: Tiché vojny (1997), za ktorú získal prémiu Ceny Ivana Krasku za najlepší debut, Mletie (2001), Lovestory: Agens a Paciens (2007) a Planktón gravitácie (2006) a bol pozvaný vystupovať na popredných festivaloch poézie vo svete.

Je riaditeľom medzinárodného festivalu poézie Ars Poetica. Ukážky z jeho tvorby vyšli v angličtine, češtine, chorvátčine, maďarčine, nemčine, slovinčine a španielčine.

Ars Poetica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip #Martin Solotruk