Odetí do krásy. Jedinečná kniha slovenských krojov

Prvýkrát u nás vyšla unikátna encyklopedicko-zážitková publikácia, ktorá prináša dedičstvo našich predkov.

22.06.2018 07:00
debata
Odetí do krásy Foto: IKAR
Odetí do krásy Odetí do krásy

Kniha Odetí do krásy predstavuje bohaté kultúrne dedičstvo. Pohľad na skutočnú krásu. Krásu a farebnosť slovenských krojov, ktoré zozbierala rodáčka z detvianskych lazov Jana Kucbeľová.

Knihu Odetí do krásy uviedli do života Mária Reháková, riaditeľka vydavateľstva Star Production, generálny riaditeľ Lúčnice Marián Turner, zbormajsterka Lúčnice Elena Matušová a choreograf Ján Ďurovčík. Nechýbala ani ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Kniha Odetí do krásy je výnimočná vo viacerých smeroch. Ukazuje naozaj pozoruhodnú zbierku krojov. Ponúka viac ako sto krojových variácií na takmer 1000 farebných fotografiách ľudovej kultúry.

Upozorňuje na niektoré prvky, ktorých získanie ju najviac potešilo, ale miestami spomenie aj tie odevné kusy, čo sa jej napriek úsiliu získať nepodarilo.

Autorka publikácie Odetí do krásy Jana Kucbeľová. Foto: IKAR
Odetí do krásy Autorka publikácie Odetí do krásy Jana Kucbeľová.

Publikácia je rozdelená na 19 kapitol podľa regionálnej mapy krojov, ktorá rešpektuje etnografické rozdelenie našej vlasti.

Kysuce. Žilinská oblasť. Považie. Liptov. Severný Spiš. Južný Spiš. Šariš. Podjavorinská oblasť. Ponitrie. Pohronie. Horehronie. Záhorie. Trnavská oblasť. Malokarpatská oblasť. Tekov. Podpoľanie. Hont. Novohrad. Gemer – Malohont.

Pozrite si VIDEO reportáž z krstu knihy:

Úchvatné fotografie

Tie urobil známy slovenský fotograf Peter Brenkus. Jeho vášňou je fotografovanie tanca, vážnej hudby a folklóru, ktorému sa intenzívne venuje odmlada. Ján Ďurovčík o ňom na krste povedal, že nikto iný nevie robiť také nádherné fotky tanca, ako Peter Brenkus.

Krst publiká¡cie Odetí do krásy, zľava... Foto: IKAR
Odetí do krásy Krst publiká¡cie Odetí do krásy, zľava riaditeľka Ikaru Gabriela Belopotocká, ministerka kultúry Ľubica Laššáková, choreograf Ján Ďurovčík a autorka knihy Jana Kucbeľová.

Dlhé roky bol exkluzívnym fotografom súborov Lúčnica, SĽUK, tanečného divadla Bralen a viedenského hudobného telesa Klangforum.

Publikácia Odetí do krásy. Foto: IKAR
Odetí do krásy Publikácia Odetí do krásy.

V roku 2000 získal v súťaži Czech Press Photo v dvoch kategóriách prvú a tretiu cenu, vydal množstvo publikácií, vystavoval vo Viedni, v Grazi, Sydney, Štrasburgu, Budapešti, New Yorku, vo Varšave a v Berlíne.

Vydajte sa teda na cestu naprieč kultúrnym bohatstvom Slovenska a spoznajte jeho rozmanitosť zahalenú do súkna, čipky a výšiviek. Pre milovníkov krojov, etnoštýlu, ľudovej kultúry je novinka Odetí do krásy lahôdkou a malým knižným sviatkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #kroje