Milan Petráš: Najväčší z veľkých - Aurel Bohuslav Stodola

Jedinečná publikácia podáva komplexný obraz o Aurelovi Bohuslavovi Stodolovi (1859 - 1942) – velikánovi vedy a techniky. Stodola bol slovenský fyzik svetového významu, zakladateľ teórie parných a plynových turbín.

02.07.2018 05:00
debata
Milan Petráš: Najväčší z veľkých - Aurel Bohuslav Stodola

Za knižkou sú skryté desaťročia doslova detektívneho bádania v domácich i zahraničných archívoch. Autorovo pojednanie o Stodolovi je doložené bohatou unikátnou, zachovanou korešpondenciou a ďalšími archiváliami, tvoriacimi faktografický základ tejto monografie, ktorá vychádza ako prvá a jediná svojho druhu 75 rokov po smrti Aurela Stodolu.

Milan Petráš (*1941 Martin), stredoškolský a vysokoškolský učiteľ. V rokoch 1996 – 2015 prednášal na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Múzejník (1970 – 1999), posledne riaditeľ Západoslovenského múzea v Trnave. Predseda Slovenskej kampanologickej spoločnosti. Historik. Uverejnil štúdie a publikácie z hospodárskych a kultúrnych dejín, dejín vied a techniky, etnografie, dejín školstva, múzejníctva a bibibliografie významných osobností.

Spektrum STU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Petráš