Absolútny víťaz Man Bookerovej ceny je Anglický pacient od Ondaatjeho

Absolútnym víťazom za 50 rokov udeľovania prestížnej medzinárodnej Man Bookerovej literárnej ceny sa stal román Anglický pacient spisovateľa Michaela Ondaatjeho.

09.07.2018 07:00
Juliette Binoche (vľavo) a jej kolegyňa Kristin... Foto: ,
Herečka Juliette Binoche (vľavo) a jej kolegyňa Kristin Scott Thomas s hercom Ralphom Fiennesom. Všetci traja pomohli k popularite knihy Anglický pacient nakrútením rovnomenného filmu.
debata

Víťazstvo knihy, ktorá je príbehom lásky a zrady zasadeným do posledných dní druhej svetovej vojny, oznámili v nedeľu organizátori pri príležitosti 50. výročia tejto ceny.

Anglický pacient zvíťazil v online hlasovaní nad ďalšími štyrmi románmi, každý z nich reprezentuje jedno z piatich desaťročí. Kniha V slobodnom štáte V.S. Naipaula zastupuje 70. roky, Mesačný tiger Penelopy Livelyovej 80. roky a toto storočie reprezentujú sága Wolf Hall od Hilary Mantelovej a Lincoln in the Bardo od George Saunders.

Ondaatjeho kniha získala Man Bookerovu cenu v roku 1992. K popularite príbehu pomohla deväťoscarová filmová adaptácia z roku 1996, kde hlavnú úlohy stvárnili Ralph Fiennes a Juliette Binoche. Podľa jednej z porotkýň román spája mimoriadny jazyk, presvedčivé postavy, zápletku s tajomstvom a pochopenie vojny, nacionalizmu a identity.

Spisovateľ vyhlásil, že ani na sekundu neverí, že jeho kniha bola najlepšia a vzdal hold režisérovi filmu Anthonymu Minghellovi. „Mám podozrenie, že má s výsledkom hlasovania niečo spoločné,“ povedal Ondaatje.

Bookerova cena, od roku 2002 premenovaná na Man Bookerovu cenu, je udeľovaná od roku 1969 britskými novinármi, vydavateľmi, literárnymi kritikmi a inými osobnosťami. Pôvodne bola určená len pre autorov z Británie, Írska a krajín Britského spoločenstva národov, od roku 2014 ju môže získať akýkoľvek román pôvodne napísaný v angličtine.

Ondaatje sa narodil na Srí Lanke do rodiny holandsko-tamilsko-sinhálsko-portugalského pôvodu. V roku 1954 sa s matkou presťahoval do Anglicka, odkiaľ o osem rokov neskôr presídlil do Kanady a stal sa tamojším občanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #víťazstvo #história #Anglický pacient #Man Bookerova cena #Michael Ondaatje