Turecká literatúra nie je iba Orhan Pamuk

Mesiac autorského čítania je najväčší stredoeurópsky literárny festival. Spisovatelia a básnici zo Slovenska, z Česka, Poľska a Ukrajiny čítajú počas neho v piatich mestách. Na Slovensku sú to Košice. Každý rok sa k nim pridajú hostia z inej krajiny - tento rok je ňou Turecko.

11.07.2018 09:00
Medzi hosťami Mesiaca autorského čítanie je aj... Foto:
Medzi hosťami Mesiaca autorského čítanie je aj poetka, prozaička a esejistka Pelin Özer.
debata

Čítania sa 1. júla začínajú v Brne, odkiaľ sa pozvaní autori postupne deň po dni presúvajú do Vroclavu, Ostravy, spomínaných Košíc a Ľvova. Vždy číta jeden autor z hosťujúcej krajiny, ktorou je teraz spomínané Turecko, a jeden autor zo zvyšných štyroch krajín. „Snažíme sa, aby ,domáca' línia odrážala stav literatúry za posledný rok. Kritériom nie sú iba literárne ceny, nové romány, prípadne nečakané objavy, ale tiež autori, ktorých k účasti prehovárame tak dlho, až sa napokon nechajú zlomiť,“ hovorí programový riaditeľ festivalu Petr Minařík.

Domáca línia vytvára podľa neho aj priestor na drobné variácie. „Zatiaľ čo tá zahraničná (čestný hosť) je vo všetkých piatich mestách Mesiaca autorského čítania (MAČ) rovnaká, domáca sa môže obmieňať. V Košiciach sa tak predstaví viac slovenských spisovateľov, vo Vroclave zase viac tých poľských. Chceme, aby domáci znamenalo stredoeurópsky, takže doma sú na festivale a v tejto línii autori zo všetkých štyroch krajín, kde festival prebieha. Nestane sa tak, že by sa aspoň niekoľko slovenských autorov každoročne neobjavilo vo Ľvove, v Brne a inde,“ dodáva Minařík.

V Košiciach, kde festival trvá do 3. augusta, sa tento rok číta v Kasárňach/Kul­turparku, začiatky čítačiek sú o 18. h. Najskôr číta „domáci“ autor, o 19. h je na rade turecký hosť. Slovensko zastúpia napríklad Daniel Majling, Silvester Lavrík, Stanislav Rakús, Valerij Kupka, Michal Hvorecký, Petra Nagyová-Džerengová či Dušan Vicen. V rámci domácej línie programu vystúpia aj ukrajinská prozaička Victoria Amelina, poľský básnik a esejista Zbygniew Machej, oceňovaný ukrajinský básnik Dmytro Lazutkin, český literárny historik Martin C. Putna či mladá česká autorka Lucie Faulerová.

Zatiaľ čo domáca línia sa sústredí najmä na aktuálne dianie za posledný rok, dramaturgia línie, ktorá predstavuje čestného hosťa festivalu, je komplikovanejšia. „Nemalo by zmysel predstavovať to najlepšie z tureckej literatúry za posledný rok, keď v našich končinách väčšina aj skúsených čitateľov pozná nanajvýš meno Orhan Pamuk. Potrebujeme teda predstaviť rovno celé desaťročia. Tých 31 autorov, ktorí z Turecka prídu, by v ideálnom prípade malo dať dohromady základný obraz súčasnej tureckej literatúry. Radi hovoríme, že nie sme festival jednej hviezdy, ale že hviezdna má byť celá programová línia,“ hovorí Petr Minařík. „Množstvo autorov, ktorí prichádzajú, predáva knihy v desaťtisícových nákladoch, ale hostíme aj básnikov, ktorí predajú pár stovák. Rád hovorím, že nám nejde o podporu polygrafického priemyslu, ale čítania.“

Podľa Minaříka organizátor nemá čo odporúčať, predsa len však vybral niekoľko zaujímavých mien z tureckého programu. „Teším sa na básne Lale Muldür, príbehy cudzincov Tarika Tufana, humor Hatice Meryem, apel k haiku Pelin Özer alebo bravúrne romány Saygına Ersina,“ hovorí Minařík. Zatiaľ čo filmové festivaly často bojujú s výhradami, že v programe majú málo žien režisérok, v prípade Mesiaca autorského čítania to neplatí. Až 14 z 31 tureckých hostí tvoria ženy. Organizátori však rodový aspekt pri výbere autorov neberú do úvahy.

„Keby sme v budúcnosti chceli zavádzať kvóty, tak sa domnievam, že budú skôr na mužov. Súčasná literatúra nie je len doménou čitateliek, ktoré jednoznačne prevyšujú nad čitateľmi, ale tiež skvelých autoriek. Nemusíme na to teda nijako brať ohľad a ženy nám vplávajú do programu prirodzene, pretože píšu skvelé knihy a na MAČ-i majú svoje miesto.“

Turecká literatúra je u nás, možno s výnimkou nobelistu Orhana Pamuka, pomerne neznámy pojem. Majú ľudia obavy, čo ich na tom-ktorom čítaní môže čakať alebo prevláda zvedavosť? „Pre väčšinu návštevníkov, takmer pre všetkých, je to naozaj literárne neznáma krajina. Ale ono toho o Turecku celkovo nevieme veľa, spoliehať sa iba na novinové správy je ošemetné. U návštevníkov myslím všeobecne prevláda zvedavosť a my chceme, aby Mesiac autorského čítania bol predovšetkým motiváciou k ďalšiemu a hlbšiemu poznávaniu literatúry. My máme navodiť chuť čítať, pretože je to podstatné, ale nie čítanie suplovať,“ myslí si Minařík, ktorý festival založil spolu s Pavlom Řehoříkom, svojím kolegom z vydavateľstva Větrné Mlýny pred 19 rokmi ako lokálnu a jednorazovú akciu v Brne. Stala sa z nej tradícia, ktorá má dnes pevné miesto na literárnej scéne strednej Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Košice #Turecko #čítanie #literatúra #Orhan Pamuk