TIP Pravdy: Knihy na dovolenku pre dospelých

Starí aj mladí, muži aj ženy - máme pre vás tipy na zaujímavé čítanie na leto. Či už sa chcete ponoriť do ľúbostného príbehu, riešiť tajomné vraždy alebo sa smiať spolu s tajomným holandským starčekom. Inšpirujte sa.

15.07.2018 08:30
debata
Dominik Dán: List zo záhrobia
Dominik Dán: List zo záhrobia Autor: SLOVART

Dominik Dán: List zo záhrobia

Milovníci nadupaných krimipríbehov sa dočkali novej dánovky. Táto sa odohráva v roku 1990, keď sa staré socialistické štruktúry rúcajú a nastupuje demokracia. Z Verejnej bezpečnosti sa stal Policajný zbor, ale stanú sa zo všetkých príslušníkov zo dňa na deň policajti? Doplatia na zmeny aj skúsení renomovaní kriminalisti, ako je komunista Eduard Burger, alebo ich nový režim omilostí? Nová doba prináša nové vraždy, ktoré svojou brutalitou a beštiálnosťou ďaleko prevyšujú staré socialistické…

Eva Borušovičová: Do plaviek
Eva Borušovičová: Do plaviek Autor: SLOVART

Eva Borušovičová: Do plaviek

Prečo do plaviek? Pretože táto kniha je plná textov, ktoré ponúkajú návod, ako preplávať životom, láskou, manželstvom, rodičovstvom, každodennými radosťami aj stratami. Popri hravých textoch, ktoré pôvodne vychádzali ako novinové stĺpčeky a úvahy, sa občas čitatelia v príbehoch dostanú aj do vážnejších vôd politiky, verejného života a morálnych volieb, medzi hrdinov aj zbabelcov. No sú to texty, kde aj do tých najsmutnejších a najtemnejších hĺbok prenikne lúč hrejivého a láskavého slova. A dávajú odvahu.

Féret-Fleury Christine: Dievča, ktoré čítalo v metre
Féret-Fleury Christine: Dievča, ktoré čítalo v metre Autor: MOTTO

Féret-Fleury Christine: Dievča, ktoré čítalo v metre

Juliette sa každý deň vezie metrom po trase číslo šesť. Najradšej zo všetkého pozoruje tých, čo okolo nej čítajú. Starú dámu, zberateľa vzácnych vydaní, mladé dievča, ktoré sa okolo strany dvestoštyridsať­sedem vždy rozplače. Zvedavo a s nehou na nich hľadí, akoby ich čítanie, ich vášne, ich rôznorodé životy mohli tomu jej dodať trocha farby. To všetko až do dňa, keď sa rozhodne vystúpiť o dve stanice skôr a ísť do práce pešo po neznámej ulici…

Isabel Allende: Skazené dievča
Isabel Allende: Skazené dievča Autor: SLOVART

Isabel Allendeová: Skazené dievča

Niečo pre milovníkov poviedok a magického realizmu. Poviedková kniha čilskej spisovateľky Isabel Allendeovej je pestrou paletou osudov európskych prisťahovalcov, zbohatlíkov, skorumpovaných úradníkov i Indiánov. Zmesou rozprávania o brutálnom násilí, pokrivených medziľudských vzťahoch, ale aj o láske v rozmanitých podobách a premenách. Skazené dievča nadväzuje na najlepšie tradície magického realizmu a prináša vzrušujúce čítanie, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda.

Rolando Cristofanelli: Raffael
Rolando Cristofanelli: Raffael Autor: SLOVENSKÝ SPISOVATEĽ

Rolando Cristofanelli: Raffael

Začiatok 16. storočia je najslávnejšie obdobie talianskych dejín. Nikdy predtým ani potom nežilo vedľa seba toľko vynikajúcich osobností. Popri Michelangelovi a Leonardovi pôsobil aj najmladší z velikánov renesancie – Raffael Santi. Kniha, ktorú preložila Miroslava Vallová, je príbehom Raffaelovho krátkeho, no dramatického života. Keďže sa o ňom zachovalo málo autentických správ, spisovateľ a historik umenia Cristofanelli nemal ľahkú úlohu. Fiktívny denník, ktorý si umelec začína písať v detstve, nás zavedie do Perugie, Florencie i Ríma, kde sa dočká slávy a bohatstva.

Gabriel García Márquez: Lásky v čase cholery
Gabriel García Márquez: Lásky v čase cholery Autor: SLOVART

Gabriel García Márquez: Láska v čase cholery

51 rokov, 9 mesiacov a 4 dni čakal Florentino Ariza na chvíľu, aby mohol Fermine Dazovej vyznať lásku. Bývalý milenec konečne využije príležitosť po tom, čo Ferminin 80-ročný manžel Juvenal Urbino zomrie po páde z rebríka, keď sa usiloval chytiť papagája, ktorý mu uletel. A skôr, ako sa starí milenci vydajú na plavbu po rieke, aby vplávali do raja vzájomnej lásky, autor sa obracia do ich minulosti plnej všednosti a neuveriteľnej krásy. Geniálny rozprávač Márquez predstavuje milencov v rôznych podobách lásky.

Waxman Abbi: Záhrada nových začiatkov
Waxman Abbi: Záhrada nových začiatkov Autor: MOTTO

Waxman Abbi: Záhrada nových začiatkov

Kniha s krásnou obálkou vyzýva: Zmeňte svoj život od koreňov. Ponúka vtipné, emocionálne a hlboké rozprávanie o záhradníctve, živote aj láske. Odkedy Lilian Girvanovej pred troma rokmi manžel zomrel pri autonehode, je na všetko sama. Hoci za ten čas sa so svojou úlohou matky vdovy zmierila, je načase, aby sa naučila – s pomocou svojej až prehnane nápomocnej sestry, sympatického učiteľa z kurzu pre záhradkárov a mierne svojráznych spolužiakov – ako prírodu nechať, aby sa o všetko postarala.

A ešte 9 špeciálnych tipov

Joseph Heller: Hlava 22, Niečo sa stalo a Gold nad zlato
Joseph Heller: Hlava 22, Niečo sa stalo a Gold nad zlato Autor: SLOVART

Joseph Heller: Hlava 22, Niečo sa stalo a Gold nad zlato

Exkluzívny, oku lahodiaci set troch kníh od Josepha Hellera by nemal chýbať v žiadnej knižnici milovníka čierneho humoru. Minimalistické obálky navrhol grafický dizajnér Peter Eliáš. Inšpiráciou pre Yossariana z Hlavy 22 bol pre Hellera Haškov Švejk, obaja rovnako vidia nezmyselnosť a hrôzy vojny. Bruce Gold je autorom nečítaných kníh, učiteľom, ktorý nenávidí učiteľovanie, manželom, ktorého nudí vlastná žena, a čiernou ovcou rodiny, ktorá ho znevažuje pri každej príležitosti. Až jedného dňa upúta pozornosť samého prezidenta. Hrdinom románu Niečo sa stalo je zasa priemerne úspešný úradník obchodnej firmy, ktorý si kladie otázku, čo sa stalo s jeho rodinou, manželkou, s jeho snami a túžbami.

Amos Oz: Judáš
Amos Oz: Judáš Autor: SLOVART

Amos Oz: Judáš

Kniha izraelského autora nominovaná na prestížnu Man Bookerovu cenu 2017 je príbehom o omyle, túžbe, neopätovanej láske a nezodpovedanej náboženskej otázke, ktorý sa odohráva v rozdelenom Jeruzaleme na prelome rokov 1959 a 1960, a radikálne prehodnocuje zažitú predstavu o zrade a zradcoch.

Petra Arslan Šinková: Hra a aktivity na rozvoj schopností dieťaťa
Petra Arslan Šinková: Hra a aktivity na rozvoj schopností dieťaťa Autor: FORTUNA LIBRI

Petra Arslan Šinková: Hry a aktivity na rozvoj schopností dieťaťa

Detská psychologička píše o tom, aké schopnosti sa u detí práve rozvíjajú a akými aktivitami ich rodičia podchytia. Ako naučia dieťa samoobslužným činnostiam? Okrem dlhoročnej praxe nachádza inšpiráciu aj v pedagogike Marie Montessoriovej, s ktorej metódou sa oboznámila na Univerzite Sigmunda Freuda vo Viedni. Nedrží sa však striktne Montessori pedagogiky, ale ponúka v praxi overené tipy na aktivity a hračky, ktoré považuje za výborný prostriedok na rozvoj schopností detí od narodenia až po nástup do školy.

Neil Gaiman: Severská mytológia.
Neil Gaiman: Severská mytológia. Autor: Slovart

Neil Gaiman: Severská mytológia

Neil Gaiman bravúrne spracoval veľké ságy ďalekého severu. Verne opisuje panteón hlavných nordických bohov: Odina, najvyššieho z najvyšších; jeho syna Thora, neuveriteľne silného, no nie najmúdrejšieho; a Lokiho, syna obra, Odinovho pokrvného brata, švindliara a neprekonateľného manipulátora. Všetky dávne príbehy tvoria román, ktorý sa začína zrodom deviatich bájnych svetov, opisuje dobrodružstvá bohov, trpaslíkov i obrov a končí sa súmrakom bohov, ktorý je zároveň zrodom nového času a ľudstva. Vďaka svižnému a vtipnému rozprávačskému štýlu naberajú známe príbehy nový, svieži dych.

Nový tajný denník Hendrika Groena, 85 rokov
Nový tajný denník Hendrika Groena, 85 rokov Autor: XYZ

Nový tajný denník Hendrika Groena, 85 rokov

Ďalší diel bestselleru tajomného holandského osemdesiatnika Hendrika Groena: Klub Starí, ale nie mŕtvi prijal nových členov namiesto Grietje a Eefje. Grietje leží na uzavretom oddelení pre pacientov s alzheimerom a hoci ju Hendrik pravidelne navštevuje, ona ho už nespoznáva. Myšlienky na pominuteľnosť života sa objavujú čoraz častejšie, takisto ako spomienky na Eefje, ktorá mu veľmi chýba. Hendrik sa však nevzdáva. V zásobe má ďalšie zbrane proti neúprosnému času. Po dlhšej nečinnosti anarchistický klub opäť naplno ožije a akční priatelia podniknú zopár bláznivých výletov.

Stephen King: O písaní
Stephen King: O písaní Autor: IKAR

Stephen King: O písaní

Vedeli ste, že Stephen King si napísanie niektorých svojich textov ani nepamätá, pretože trpel závislosťou od drog a alkoholu? Že viackrát unikol smrti a zachránila ho len láska rodiny a láska k príbehom? Že jeden z najúspešnejších a najbohatších spisovateľov na svete pochádza z chudobných pomerov a nikdy nič nedostal zadarmo? Kniha O písaní je napriek svojmu názvu hlavne o živote. O tom, ako sa z chlapca, ktorý vyrástol bez otca a dlho počítal každý cent, stal milionár, o jeho oddanosti knihám a ľuďom.

Hanif Kureishi: Vôbec nič

Hanif Kureishi: Vôbec nič

Slávny filmár Waldo je vo svojom londýnskom byte ako vo väzení. Medzi štyrmi stenami ho drží vek a zlý zdravotný stav. Frustrovaného chradnúceho muža opatruje jeho krásna – a mladšia – manželka Zee. Waldo však nadobudne podozrenie, že Zee ho podvádza s Eddiem, ktorý je im „vyše 30 rokov viac než známym a menej než priateľom". A tak musí konať. Je odhodlaný previnilcov odhaliť, potvrdiť si podozrenia a pomstiť sa. Hanif Kureishi je dramatik a spisovateľ pakistansko-britského pôvodu. Jeho knihy sú pre úprimnosť výpovedí často pokladané za škandalózne, je nositeľom viacerých prestížnych literárnych cien a niektoré jeho knihy boli sfilmované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #kniha #čítanie #tipy Pravdy