TIP Pravdy: Knihy na dovolenku pre deti a tínedžerov

Tipy na zaujímavé čítanie na leto pre deti aj tínedžerov . Či už sa chcete ponoriť do ľúbostného príbehu alebo sa nebáť puberty. Inšpirujte sa.

14.07.2018 06:00
debata

Pre deti

Branislav Jobus: Muflón Ancijáš a mimozemšťan
Branislav Jobus: Muflón Ancijáš a mimozemšťan Autor: SLOVART

Branislav Jobus: Muflón Ancijáš a mimozemšťan

Knižka pre milovníkov svojrázneho humoru Braňa Jobusa. Muflón Ancijáš sa vracia! A nie len tak odniekiaľ, ale rovno z vesmíru, kam sa nechal vystreliť, aby dodržal svoj sľub a zaniesol balík na vesmírnu adresu. Zažil tam naozaj všeličo – zachránil zloducha Antónia Migrifiča, pral kozmonautom ponožky, skamarátil sa aj s vesmírnou bunkou Vebunkou, s ktorou spolu pristál na ostrove Maurícius vo vyhasnutej sopke. Ukázal jej kus nášho sveta s láskou a dobrotou jemu vlastnou.

Denisa Gaálová: Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov
Denisa Gaálová: Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov Autor: SLOVART

Denisa Gaálová: Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov

Fantastická kniha, ktorá by nemala chýbať v žiadnej detskej knižnici. Učiteľka dejepisu Denisa Gaálová prevedie mladých čitateľov našou minulosťou od praveku až po vznik samostatného Slovenska. Nečakajte však učebnicu plnú rokov, mien, udalostí a iných faktov. Významné udalosti slovenských dejín sú podané tak prehľadne a jasne, že si ich zapamätajú všetky deti a dokonca aj rodičia.

Ružena Smatanová Sláviková: Prázdniny u starej mamy
Ružena Smatanová Sláviková: Prázdniny u starej mamy Autor: ALBATROS

Ružena Smatanová Sláviková: Prázdniny u starej mamy

Na dedine je toľko úžasných vecí! Jurko a Elenka sú mestské chúdence, ako hovorí ich babička, a preto sú u svojich starkých na prázdninách. Celé dni sa kúpu pri starom mlyne, skúmajú zákutia starej pajty či tajomnej povaly, skáču z kozla, hrajú sa s chlapcami a dievčatami od susedov a spoznávajú veci, o ktorých sa im v meste ani nesníva. Skrátka, leto plné dobrodružstiev, voľnosti, nových zážitkov a pocitov.

Tom Fletcher: Vrzgoši
Tom Fletcher: Vrzgoši Autor: Slovart

Tom Fletcher: Vrzgoši

Počuli ste niekedy čudné vŕzganie, čo sa vám v noci ozýva spod postele? Nie ste zvedaví, čo to tam vŕzga? Lucy to vždy chcela vedieť. Stále má pocit, že ju odtiaľ niekto sleduje, ale nikdy nikoho nevidela. Až jedného rána zistí, že všetci dospelí zmizli. Decká sa tešia, konečne si môžu robiť, čo sa im zachce. Všade naokolo však zavládne zmätok nad zmätok, mesto je hore nohami. Lucy sa rozhodne zistiť, kam sa dospeláci podeli. Nedávno zmizol ocko a potom aj mama. Pôjde ich hľadať a privedie ich späť. Nič jej v tom nezabráni… nikto, iba ak by v tom boli… vrzgoši.

Yuval Zommer: Veľká kniha o morských tvoroch
Yuval Zommer: Veľká kniha o morských tvoroch Autor: SLOVART

Yuval Zommer: Veľká kniha o morských tvoroch

Prečo chodí krab bokom? Majú medúzy telo z medu a fúzov? Ako to, že tučniaky nezamrznú? Vedia lietajúce ryby skutočne lietať? Je morský koník naozaj koník? Na tieto a mnohé ďalšie zvedavé otázky odpovie krásne ilustrovaná Veľká kniha o morských tvoroch. Malým čitateľom tiež priblíži, ako tieto živočíchy pod vodou dýchajú, akým spôsobom sa pohybujú i to, čím sa živia. Okrem množstva zaujímavých informácií deti čakajú aj zábavné interaktívne úlohy.

Pre tínedžerov

Silvia Antalíková: Náš milý synáčik
Silvia Antalíková: Náš milý synáčik Autor: SLOVART

Silvia Antalíková: Náš milý synáčik

Ak chcú tínedžeri vedieť, ako ich vidia rodičia, môžu si prečítať vtipnú a oddychovú knihu slovenskej autorky. Silvia Antalíková pracuje ako vychovávateľka, takže iste vie, o čom píše – a navyše s humorom. Náš milý synáčik je príbehom mamy, ktorá má plné zuby svojho pubertálneho syna. Odovzdá ho teda do starostlivosti otcovi, ktorý o ňom šestnásť rokov nevedel. Neuveríte, čo všetko sa môže stať, ak máte zrazu zo dňa na deň dieťa. Jeden syn, dvaja rodičia, jedna pubertaaaaa!

Rupi Kaur: Mlieko a med
Rupi Kaur: Mlieko a med Autor: PLUS

Rupi Kaur: Mlieko a med

Renomovaná slovenská poetka Mirka Ábelová sa prvýkrát pustila do umeleckého prekladu, keď prebásnila knihu Mlieko a med kanadskej autorky s indickými koreňmi Rupi Kaur. Zbierka básní, krátkych próz a osobitých ilustrácií zvalcovala po svojom vydaní knižnú scénu a dodnes sa jej predalo vyše 2,5 milióna kusov. Konečne sa dočkala aj slovenského prekladu.

Róbert Beutelhauser: Za všetko (ne)môže Štúr
Róbert Beutelhauser: Za všetko (ne)môže Štúr Autor: SLOVART

Róbert Beutelhauser: Za všetko (ne)môže Štúr

V najnovšej knižke z edície Naše hrôzyplné dejiny sa dostávame do 18. storočia, do obdobia osvietenstva, keď sa z feudálneho spoločenstva začínajú vyčleňovať moderné národy. Mladých čitateľov čaká listovanie v cholerovom denníku či rátanie škôd, ktoré za sebou nechali Napoleonovi vojaci. Dozvedia sa, aj čo sa udialo 22. augusta 1830 v liptov­skomikulášskom hostinci Čierny orol, prečo vlastne zomrel Štúr, čo je to silozpyt a množstvo iných zaujímavostí. A ako odmenu za čitateľskú vernosť si môžu zarapovať Žiadosti slovenského národa.

André Aciman: Daj mi tvoje meno
André Aciman: Daj mi tvoje meno Autor: SLOVART

André Aciman: Daj mi tvoje meno

Acimanov román v preklade Kataríny Varsikovej je úprimnou poctou ľudskej vášni a dostane sa pod kožu každému. Elio má sedemnásť a jazyk vášne pozná najmä z kníh a hudby. Vie, čo znamená túžiť, napriek tomu náhle čelí intenzite pocitov, na ktorú ho nemohlo nič pripraviť. Letný hosť jeho rodičov, 24-ročný spisovateľ Oliver, ho rozčuľuje, mätie, fascinuje i znepokojuje. Na slnečnej talianskej riviére sa začína odvíjať príbeh hľadania intimity, ktorá dokáže spojiť dve bytosti tak, že viac nezáleží na tom, kde sa končí jedna a začína druhá.

John Murray: Usain Bolt: najrýchlejší muž planéty
John Murray: Usain Bolt: najrýchlejší muž planéty Autor: XYZ

John Murray: Usain Bolt: najrýchlejší muž planéty

Iba 9,58 sekundy – presne toľko času zabrala Usainovi Boltovi žiarivá cesta na športový vrchol. Jeho svetový rekord v behu na sto metrov šokoval celý svet. No keď bol Usain St. Leo Bolt malým chlapcom, viac ako behaniu, ktoré ho vôbec nebavilo, sa venoval iným športom. Nikto, najskôr ani Usain sám, vtedy ešte netušil, že tento vysoký, chudý chlapec z malého mestečka v oblasti Montego Bay na severnom pobreží Jamajky sa jedného dňa stane najrýchlejším mužom planéty.

Lizzie Coxová, Damien Weighill: Dievčatá nebojte sa puberty
Lizzie Coxová, Damien Weighill: Dievčatá nebojte sa puberty Autor: FRAGMENT

Lizzie Coxová, Damien Weighill: Dievčatá, nebojte sa puberty

Vlasy by si si mohla umývať aj trikrát denne, na tvári sa ti robia vyrážky a rodina ťa doháňa do šialenstva… Čo sa to, dofrasa, deje? Úprimne – nastal čas postaviť sa pravde zoči-voči a dať si kopu vecí vysvetliť. Dospievanie je ako jazda na divokej horskej dráhe, ale môže byť pokojnejšia, keď vieš, čo máš čakať. Autori sľubujú poradiť dievčatám so všetkým, čo potrebujú vedieť: s výberom podprsenky počínajúc a objasnením, čo sa to s ich telom deje, končiac.

Lizzie Coxová, Damien Weighill: Chlapci nebojte sa puberty
Lizzie Coxová, Damien Weighill: Chlapci nebojte sa puberty Autor: FRAGMENT

Lizzie Coxová, Damien Weighill: Chlapci, nebojte sa puberty

Všade po tele ti rastú chlpy, na tvoju tvár zaútočilo akné a baby zrazu nie sú také otravné, ako bývali… Čo sa to, dofrasa, deje? Úprimne – nastal čas postaviť sa pravde zoči-voči a kopu vecí si dať vysvetliť. Dospievanie je ako jazda na divokej horskej dráhe, ale môžeš byť pokojnejší, keď budeš vedieť, čo máš čakať. Autori poradia so všetkým, čo chlapci potrebujú vedieť: radami, ako sa holiť, počínajúc a vzťahmi medzi chlapcami a dievčatami končiac…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #kniha #čítanie #deti a mládež