Maeve Brennan: Rozvláčna dáma

Spomedzi množstva novinárov a reportérov, ktorí v 50. a 60. rokoch minulého storočia písali pre časopis New Yorker, je Brennan jednou z najvýraznejších.

08.08.2018 00:00
debata
Maeve Brennan: Rozvláčna dáma

Od roku 1954 do roku 1981 písala do rubriky Šum mesta pod pseudonymom Rozvláčna dáma – „The Long-Winded Lady“. Jej nezabudnuteľné momentky zo života malých reštaurácií, lacných hotelov a preplnených ulíc okolo Times Square a v Greenwich Village predstavujú nadčasovú, trpkosladkú poctu mestu, ktoré nazývala najľahostajnejším, najambicióznejším, najzmätenejším, najkomickejším, najsmutnejším a najchladnejším, a zároveň najľudskejším z miest.

Momentky z New Yorku niekedy pripomínajú maľby Edwarda Hoppera. Brennan v nich zachytáva svetlo, ktoré dopadá na scénu pri stole v reštaurácii, hotelovej lobby či v metre a osvetľuje ju.

Pôvodom Írka Maeve Brennan (1917–1993) žila v New Yorku od roku 1934, keď sa sem presťahovala jej rodina – otec, aktivista za nezávislé Írsko bol vo vlasti bol politicky prenasledovaný. Písala reklamné články o móde pre Harper's Bazaar a začala prispievať do New Yorkeru. Koncom 60. a v 70 rokoch jej vyšli dve zbierky poviedok i zbierka jej publikovaných príspevkov Rozvláčnej dámy. Dramatik Edward Albee ju obdivne prirovnal k Čechovovi a Flaubertovi. Posledné dve dekády jej života poznačili psychické problémy.

V anglickom origináli The Long-Winded Lady: Notes from the New Yorker (Morrow 1969, resp. Houghton Mifflin 1998).

Preložila Aňa Ostrihoňová.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Maeve Brennan