Trúfnete si na Veľkú šachovnicu?

Záujemcom s aspoň základnými šachovými znalosťami je určená kniha Stanislava Vokála Veľká šachovnica z vydavateľstva A-print, ktorá práve vyšla.

16.08.2018 15:01
debata
Stanislav Vokál: Veľká šachovnica, A-print, 2018 Foto: A-print, 2018
Stanislav Vokál: Veľká šachovnica, A-print, 2018 Stanislav Vokál: Veľká šachovnica, A-print, 2018

Každému, kto pozná pravidlá šachovej hry, ponúka možnosť oboznámiť sa s podstatou kompozičného šachu. Tajomstvá jednotlivých druhov šachových úloh mu odhalí názorným spôsobom a odborné pojmy z kompozičného šachu chce zrozumiteľne vysvetliť aj začiatočníkom.

„Šach ma naučil hrať otec ešte v detskom veku. So šachovou skladbou som sa zoznámil ako žiak základnej školy v roku 1963 prostred­níctvom šachových okienok vo vtedajších slovenských novinách. Najprv som len riešil tam uverejnené šachové problémy, čoskoro som však uverejnil aj svoju prvú šachovú skladbu,“ uvádza autor Veľkej šachovnice.

„Kniha je výnimočná aj tým, že všetkých 442 skladieb v nej predstavených je z mojej vlastnej šachovej ,dielne'. Som ich autorom a boli uverejnené v šachových periodikách po celom svete v rokoch 1965 – 2017, mnohé boli aj vysoko ocenené v súťažiach organizovaných Medzinárodnou šachovou federáciou,“ povedal Stanislav Vokál.

Jeho kniha je po dlhom čase prvým dielom venovaným šachovej kompozícii na Slovensku. Podľa Vokála, ktorý je profesorom a vedie Katedru fyziky a subjadrovej fyziky na UPJŠ v Košiciach, môže kniha pomôcť aj šachovým krúžkom či klubom pri tréningu nadaných adeptov šachu.

V úvode knihy čaká čitateľa 21 dvojťažiek. Vokál si na ich charakteristiku požičal slová Bedricha Formánka, bývalého prezidenta Svetovej federácie kompozičného šachu, ktorý vyše 50 rokov vedie šachovú rubriku v Pravde a podporil aj vydanie knihy. Formánek v knihe Šach do vrecka o dvojťažke píše ako o krátkej šachovej básni „s rýmujúcimi sa kombináciami, ktoré treba vedieť čítať niekedy aj medzi riadkami“.

Po dvojťažkách nasledujú vo Veľkej šachovnici úlohy s malým počtom kameňov – takzvané minimálky iba s dvoma kameňmi pre aktívnu stranu, miniatúrky s najviac siedmimi kameňmi a mereditky s ôsmimi až dvanástimi kameňmi. V ďalšej časti knihy nájde čitateľ úlohy s veľkým počtom kameňov, v rámci ktorých sa autor venuje batérii (postavenie dvoch alebo viacerých kameňov rovnakej farby na jednej línii), stratégii a logike v šachovej skladbe.

V časti venovanej úlohám s inými podmienkami a kameňmi zaostruje Vokál na samomaty, pomocné maty aj exošach. Posledná tretina Veľkej šachovnice sa venuje retrográdnym skladbám (pri nich je daná pozícia a treba určiť, aké ťahy tejto pozícii predchádzali), obsahuje bonus pre vytrvalcov a na záver štatistické prehľady, tabuľky či vecný register.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip #knižné tipy #Stanislav Vokál #šachovnica