Dana Gundersová: Kuchyňa bez odpadu

Nastal čas zredukovať kuchynský odpad, ktorý vytvárame. Autorka, akademička a environmentalistka rozptyľuje ilúziu, že šetrnejší prístup k jedlu je časovo a finančne náročný. Poskytuje jednoduché nástroje, vďaka ktorým budeme môcť produkovať menej odpadu a jesť oveľa uvedomelejšie.

22.08.2018 05:00
debata
Dana Gundersová: Kuchyňa bez odpadu
Dana Gundersová Kuchyňa bez odpadu Dana Gundersová: Kuchyňa bez odpadu

Vedeli ste, že priemerný Američan každý mesiac vyhodí do odpadkového koša potravinové zvyšky v hodnote 30 dolárov? Príručka pomocou návodov poradí, ako v kuchyni ušetriť, navyše pomôže s revíziou potravinového odpadu. Jedna z jej kapitol dokonca zachádza až do takých detailov, ako sú odpovede na otázky, či je možné konzumovať zelené stopky jahôd, alebo či treba skladovať rajčiny v chladničke.

Autorka rozptyľuje ilúziu, že šetrnejší prístup k jedlu je časovo a finančne náročný. Radí, ako dômyselnejšie nakupovať potraviny, ako pripravovať presnejšie porcie a ako správne používať chladničku.

Dana Gunders pracuje ako vedkyňa v medzinárodnej neziskovej organizácii na ochranu prírodných zdrojov Natural Resources Defence Council (NRDC) a stojí na čele výskumu o možnostiach redukcie potravinového odpadu v USA. Jej výskumné práce o potravinovom odpade publikovali prestížne americké médiá.

V anglickom origináli Waste-Free Kitchen Handbook (Chronicle Books 2015).

Citadella

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #odpad #recyklácia #Dana Gundersová