Peter Cabadaj a kol.: Terchová

Obec Terchová má v rámci Slovenska výnimočné postavenie. Je rodiskom národného hrdinu Juraja Jánošíka, radcu a knihovníka cisárovnej Márie Terézie Adama Františka Kollára a ďalších osobností.

24.08.2018 05:00
debata
Peter Cabadaj a kol.: Terchová
Peter Cabadaj Terchová Peter Cabadaj a kol.: Terchová

Fenomén Terchovská muzika bol pred piatimi rokmi zapísaný do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Terchová je vďaka nádhernej prírodnej scenérii a širokej ponuke služieb renomovaným strediskom cestového ruchu, turistiky a zimných športov. Počas celého roka sa tu organizuje množstvo kultúrnych, duchovných, športových a iných podujatí. Táto monografia obce pútavo zrkadlí z rôznych uhlov pohľadu nielen bohatú minulosť a tradície obce, ale i dynamickú súčasnosť.

Vyštudovaný historik a lokálny nadšenec Peter Cabadaj (1966) pôsobil ako prednosta obecného úradu v Terchovej i na viacerých pozíciách v Matici slovenskej a v Slovenskej národnej knižnici, kde bol istý čas poverený jej vedením. Knižne publikoval na rozmanité témy a v rôznych žánroch (osobná poézia, cestopisné črty, humorné zápisky), týkajúce sa zväčša Terchovej a jej kultúrno-spoločenského prostredia, venoval sa tiež spisovateľom slovenského literárneho exilu. Napísal scenáre k niekoľkým televíznym dokumentom o autoroch katolíckej moderny.

Vydavateľstvo Matice slovenskej

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Terchová #Terchovská muzika #Jánošíkove dni #Peter Cabadaj