Knižná novinka: Nestorov letopis

Dobrých deväťsto rokov od vzniku najstaršieho slovanského letopisu, známeho ako Povesť vremennych let, vychádza toto dielo aj v slovenskom preklade.

26.08.2018 05:00
debata
Nestorov letopis
Nestorov letopis Nestorov letopis

Odkaz staroslovanskej písomnosti, bez ktorého je napríklad poznanie cyrilometodskej misie a jej výsledkov neúplné, vďaka úsiliu profesora všeobecných dejín Miroslava Daniša (1960), špecialistu na dejiny východných Slovanov, vychádza aj u nás.

Aj širšia verejnosť sa tak môže oboznámiť s tým, čo po stáročia formovalo religiózno-kultúrne a politické vedomie väčšej časti Slovanov a až dodnes ovplyvňuje ich vnímanie dejín. Nestorov letopis alebo Povesť o dávnych časoch na ruskej zemi je akýmsi zborníkom historických poučení zložený z rôznorodého historického a literárneho materiálu.

Nestorov letopis zhromaždil vo veľkom množstve a objeme materiál rozprávaní, povestí, legiend, ústne poetické tradície a rozličné historické osoby a udalosti, vrátane tých, ktorých svedkom bol samotný autor, respektíve, ktoré sa odohrali v jeho dobe. Navyše, tradície v ňom zachytené nie sú len „slovanské“. Ich rozmer je naozaj „globálny“ i univerzálny. Knihu zdobia ilustrácie výtvarníka Miroslava Cipára.

Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Miroslav Cipár #Slovania #Nestorov letopis