Zdeněk Mlynář: Mráz přichází z Kremlu

Nové vydanie jedinečného svedectva o jednom z najtemnejších okamihov československej histórie vychádza k 50. výročiu Augusta 1968 Knižka je cenným pohľadom insidera, muža, ktorý patril do najužšieho vedenia komunistickej strany.

01.09.2018 04:00
debata
Zdeněk Mlynář: Mráz přichází z Kremlu

Bol pri kľúčových okamihoch, videl, ako sa lámu charaktery, zažil, ako sa z domnelých priateľov stávajú nepriatelia. Sníval o spravodlivom komunizme a neskoro si uvedomil, že táto idea nie je v praxi ničím iným než nástrojom teroru a prostriedkom vedúcim k moci. Je to tiež výpoveď o ľahkosti, s akou sa spoločnosť náhle zbavená strachu môže tomuto strachu opäť podvoliť.

Zdeněk Mlynář (1930–1997) bol český komunistický politik, právnik, pedagóg a politológ. Podpísal Chartu 77 a podieľal sa na protirežimných akvititách disentu. V dôsledku represívneho tlaku štátnej moci emigroval do Rakúska, kde prednášal na univerzite v Innsbrucku. Po novembri 1989 sa vrátil do Prahy a neúspešne sa angažoval v ľavicovom politickom spektre.

Kniha Mlynářových spomienok, ktoré spísal v rokoch 1977–1978, vyšla po prvý raz v exilovom vydavateľstve Index v roku 1978, v Česko-Slovensku po prvý raz v roku 1990. (česky)

Zeď

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Zdeněk Mlynář