Kniha: Francúzske dobrodružstvo

Pri pojme francúzska kuchyňa si mnohí z nás predstavia rôzne kulinárske špeciality, väčšinou sprevádzané lahodným vínom.

03.09.2018 07:05
James Martin Foto:
Šéfkuchár James Martin.
debata

Táto predstava v nás okamžite vyvolá hlad a túžbu odletieť prvým lietadlom do Francúzska. Krajina galského kohúta ponúka mnoho unikátnych vecí, pre ktoré je známa a obľubovaná. Krásne mestá, bravúrne spracované filmy a najlepšie módne značky. Určite sa však všetci zhodneme na tom, že jedlo, ktoré sa v nej varí, jej závidíme azda všetci. Práve kvôli láske k francúzskej kuchyni napísal James Martin knihu plnú receptov, ktoré prenesú kúsok Francúzska do našich vlastných kuchýň. Kniha Francouzske dobrodružství Jamesa Martina, ktorú napísal britský šéfkuchár známy z televíznych obrazoviek, vyšla vo vydavateľstve Slovart v češtine. V publikácii s osemdesiatimi klasickými receptami si nájde svoju obľúbenú pochúťku aj najväčší labužník. V ponuke sú ľahké jedlá, polievky a predkrmy, ryby a plody mora, mäso, hydina a zverina, zelenina a šaláty a nakoniec dezerty a pečivo. Zahrejte sa počas chladného večera miskou poctivej cibuľačky so syrovými krutónmi alebo si pochutnajte na rillettes z kačacieho mäsa s figovým a broskyňovým čatní. Ochutnajte pochúťku – hrebenatky so šampanskou omáčkou alebo klasické hovädzie bourguignon. A čím zakončiť jedlo než koláčom tarte Tatin s hruškami a rozmarínom alebo osviežujúcim černicovým suflé.

Francúzske dobrodružstvo

Známy šéfkuchár sa zameral na francúzsku kuchyňu aj vďaka svojej skúsenosti z francúzskej reštaurácie s michelinskými hviezdami. Jedna z ďalších inšpirácií Jamesa Martina pri písaní tejto knihy bol aj známy anglický televízny kuchár Keith Floyd, ktorému svoju knihu receptov venoval. V jej úvode Martin hovorí: „Mal som šťastie, že som mohol ako televízny kuchár variť s niektorými z najlepších šéfkuchárov na svete. Keby ste však chceli, aby som vybral najlepšieho zo všetkých televíznych kuchárov, musel by som povedať Keith Floyd.“ Martinova kniha ide v stopách Floydovej publikácie s názvom Floyd on France, vďaka ktorej sa britský šéfkuchár vrátil na „miesta, ktoré ovplyvnili jeho vlastný život a kariéru“. Aj to je dôvod, prečo Martin do svojej knihy receptov vložil veľa snahy a lásky. Jednoznačne to cítiť aj z výberu jedál, ktoré ponúka. Knihu Francouzske dobrodružství Jamesa Martina s chutnými receptami a fotografiami Petra Cassidyho si nemôže dať ujsť nikto, kto má rád dobrý život a vynikajúce, jednoduché jedlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Martin #Francúzske dobrodružstvo