Knižnú novinku Viliama Klimáčka pokrstila Zuzana Kronerová

Slovenský dramatik, režisér, spisovateľ a herec Viliam Klimáček pokrstil v Divadle Gunagu svoju najnovšiu knihu Divná doba.

15.09.2018 12:00
Zuzana Kronerová Foto:
Herečka Zuzana Kronerová.
debata (2)

Publikácia prináša výber z jeho rôznorodých textov zverejnených v rokoch 2009 až 2017 v Žurnále, Pravde, SME a Denníku N. Svojimi glosami a publicistickými výstupmi Klimáček trefne reaguje na spoločenské a politické udalosti a komentuje kultúrne počiny danej doby, píše o divadle, literatúre, histórii, o ľuďoch, ktorých považuje za osobnosti. „Ďakujem redakciám a ich redaktorom, že ma mesiac čo mesiac vyzývali reagovať na divnú dobu okolo nás a trpezlivo prekonávali moju nechuť vyliezť z ulity dramatika. Ale keď som už vyliezol, užíval som si to,“ napísal autor na konci knižky.

Viliam Klimáček: Divná doba Foto: Slovart
Viliam Klimáček: Divná doba Viliam Klimáček: Divná doba

Obálku knihy vytvoril ilustrátor Jozef Gertli Danglár. Klimáčka na nej stvárnil ako Batmana. „Ja som kedysi Batmana aj skutočne hral, tu v Gunagu. Bol to taký Batman na dôchodku,“ prezradil pôvod nápadu režisér.

Novinku pokrstila herečka Zuzana Kronerová kockami ľadu. „Zažil som už s mojimi knihami rôzne zaujímavé krstiace médiá. Do jednej knihy napríklad Kornel Földvári, ktorý už žiaľ nie je medzi nami, strieľal z revolveru slepé náboje. Bola to tá známa Kroviakovská detektívna sága, ktorú sme písali viacerí, streľba sa k nej hodila. Potom sme liali na knihy alkoholy od výmyslu sveta, a neskôr boli aj také vegetariánske obdobia, s čajom a tak ďalej… Teraz som si vymyslel špeciálne krstiace médium, a to ľad. Jednak z úcty k Zuzke a k jej role ocenenej Českým levom a jednak preto, že tá doba je divná, vzrušená, vzopätá a treba ju trošku ochladiť. A ako bývalý lekár viem, že studený obklad často pomôže,“ poznamenal Klimáček.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #Viliam Klimáček #Divná doba