Chloe Benjamin: Nesmrteľní

Sparný letný deň. New York 1969. Štyria malí súrodenci Goldovci sa tajne vyberú na Hesterinu ulicu k jasnovidke. Povráva sa o nej, že vie každému človeku povedať, kedy zomrie. Deň, mesiac, letopočet.

04.10.2018 05:00
debata
Chloe Benjamin: Nesmrteľní
Chloe Benjamin Nesmrteľní Chloe Benjamin: Nesmrteľní

Dnu vchádzajú po jednom. Vychádzajú otrasení tým, čo sa dozvedeli. Celé roky si to nedokážu navzájom povedať, hoci ide iba o štyri jednoduché dátumy. Deň, mesiac, letopočet.

Keď sú dospelí, žijú si svoje jedinečné životy každý zvlášť, ale zároveň sú pevne spätí rodinnými vzťahmi, rodinnou pamäťou a tiež v zajatí smrteľnej veštby. Kvarteto chronologicky vyrozprávaných príbehov autorka vrství do krehkej architektúry, stavia proti sebe slobodnú voľbu a osud, život a smrť… Niekedy to, čo vyzerá reálne, skutočné nie je; inokedy veci ozajstné pôsobia ako kúzelnícky trik.

Američanka Chloe Benjamin (1988) už druhým románom zaujala širokú odbornú i laickú verejnosť. Jej prvý román Anatómia snov získal tiež viaceré ocenenia. Benjamin pochádza zo San Franciska, absolvovala Vassar College a získala titul v odbore kreatívneho písania na univerzite vo Wisconsine.

V anglickom origináli The Immortalists (Headline, 2018). Preložila Sofia Skokanová.

Artforum

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #osud #Artforum #Chloe Benjamin