Francis Fukuyama: Politický řád a politický úpadek

Podľa britského Guardianu budeme raz dvojicu kníh Původ politického řádu a Politický řád a politický úpadek vnímať ako životné dielo tohto amerického politológa a politického ekonóma japonského pôvodu.

05.10.2018 05:00
debata
Francis Fukuyama: Politický řád a politický úpadek
Francis Fukuyama Politický řád a politický úpadek Francis Fukuyama: Politický řád a politický úpadek

V druhej spomínanej knihe Fukuyama sleduje historický vývoj od Francúzskej revolúcie po arabskú jar s dôrazom na nefunkčnosť a úpadok súčasného amerického politického života.

Všíma si, či a ako transparentný právny systém a vôľa ľudu udržujú ústrednú moc pod kontrolou. Skúma tiež dopady korupcie na štátnu správu a spôsoby, akými sa ju v niektorých spoločnostiach podarilo vykoreniť. Rozoberá odkaz kolonializmu v Latinskej Amerike, Afrike i Ázii a pokúša sa vysvetliť, prečo sa niektorým regiónom darilo a rozvinuli sa rýchlejšie než iné. I napriek celosvetovej kríze strednej triedy a politickej paralýze Západu však Fukuyama s demokraciou i naďalej počíta.

Francis Fukuyama (1952) sa preslávil knihou Koniec dejín a posledný človek (1992), v ktorej po páde Berlínského múru tvrdil, že západné liberálne demokracie a kapitalizmus s jeho spôsobom života a kultúrou môžu znamenať koniec sociokultúrneho vývinu a stať sa poslednou formou ľudskej spoločnosti.

V anglickom origináli Political Order and Political Decay: From the Industrial Revolution to the Present Day (Farrar, Straus and Giroux, 2014). (česky)

Argo / Dokořán

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Politika #Argo #Francis Fukuyama