Viktor Horváth: Môj tank

Je rok 1968 a hlavná postava knižky - akýsi Forest Gump východného bloku - je v centre kľúčových udalostí, ktoré vyústia do okupácie nazývanej bratská pomoc. Politicky uvedomelý truľko, prekladateľ v hodnosti nadporučíka Maďarskej ľudovej armády prekvapivo sekunduje pri všetkých dôležitých rokovaniach, z ktorých sa zrodil plán invázie do Československa.

17.10.2018 05:00
debata
Viktor Horváth: Môj tank
Viktor Horváth Môj tank Viktor Horváth: Môj tank

Je rok 1968 a hlavná postava knižky – akýsi Forest Gump východného bloku – je v centre kľúčových udalostí, ktoré vyústia do okupácie nazývanej bratská pomoc. Politicky uvedomelý truľko, prekladateľ v hodnosti nadporučíka Maďarskej ľudovej armády prekvapivo sekunduje pri všetkých dôležitých rokovaniach, z ktorých sa zrodil plán invázie do Československa.

Na tajných štátnických stretnutiach tlmočí praotcovi Kádárovi, veľkému bratovi Brežnevovi, na love v Topoľčiankach žartuje s oteckom Dubčekom, od východonemeckého deduška Ulbrichta dostane v Moskve malý tank z plastu. V naozajstnom, pancierovom, 21. augusta 1968 za úsvitu vstúpi do Levíc, aby tam oslobodil svoju lásku Julinku a spolu s ňou aj všetkých pomýlených československých súdruhov. Román sviežim a objavným spôsobom reflektuje udalosti z roku 1968 v Českos­lovensku. Osobitne vzácne je, že autor ponúka „maďarský“ pohľad na tieto udalosti a prináša tak nezvyčajnú optiku nielen posunutím zorného uhla, ale aj osobitnou poetikou.

Kniha je štvrtým titulom stredoeurópskej edície K4. V jej rámci vychádzajú v tom istom kalendárnom roku knihy z Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Zámerom edície je priniesť zážitok z čítania súčasnej stredoeurópskej literatúry – súčasne.

Maďarský spisovateľ a prekladateľ Viktor Horváth (1962) vyučuje na univerzite v Pécsi teóriu historického vývoja a formy verša stredovekej literatúry. Je autorom básní, poviedok, esejí i niekoľkých románov. Za historický román Turecké zrkadlo (2009) získal Cenu Európskej únie za literatúru.

V maďarskom origináli Tankom (Magvető 2017). Preložila Renáta Deáková.

Slovart / Iron Libri

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #august 1968 #okupácia #Viktor Horváth