Man Booker Prize má víťaza. Román, aký vraj nemá obdobu

Byť zaujímavým je v tomto bezmennom meste nebezpečné, kto sa totiž vymkne priemeru, poľahky na seba môže prilákať neželanú pozornosť. Svoje o tom vie aj „prostredná sestra“ – len 18-ročná hlavná hrdinka knihy Milkman (Mliekar) severoírskej spisovateľky Anny Burnsovej – ktorá sa stáva obeťou sexuálneho nátlaku a zastrašovania staršieho mocného muža.

17.10.2018 17:41
Man Booker Prize Anna Burnsová Foto: ,
Anna Burnsová je prvou autorkou zo Severného Írska, ktorá získala Man Booker Prize.
debata

Príbeh o násilí, nedôvere a paranoji, no hlavne o tom, aké dôsledky môže mať nečinnosť a zámerná ľahostajnosť, zaujal svojou originálnou formou a aktuálnosťou výpovede aj porotcov prestížnej literárnej ceny Man Booker Prize, ktorí knižku určili za tohtoročného víťaza.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že si autorka zvolila „ľahšiu“ cestu a využila aktuálny dosah iniciatívy #MeToo proti násiliu páchanému na ženách. V skutočnosti je však alibizmus jednou z vecí, ktoré v knihe odsudzuje. Čerstvá víťazka Man Booker Prize na pozadí príbehu o sexuálnom predátorovi a jeho obeti načrtáva oveľa komplexnejší problém dotýkajúci sa celej spoločnosti. Trvalý a univerzálnejší ráz dodáva románu aj účelovo zvolená anonymita postáv. Autorka ňou podčiarkuje ťaživú atmosféru a naznačuje, že ustavične prítomné bezmenné zlo a pocit neistoty dokážu byť trýznivejšie ako priama konfrontácia.

Podľa jedného z porotcov, filozofa Kwameho Anthonyho Appiaha, je práve rozdelená spoločnosť v knihe hlavným spojencom mliekara. „Využíva výhody jej nejednotnosti a vďaka získanej sile prenasleduje svoju obeť. Sektárstvo a segmentácia v Írsku hrajú v románe obrovskú úlohu, no Severné Írsko nie je jediná krajina na svete, ktorú tieto problémy sužujú. T. S. Eliot povedal, že nemôžete byť univerzálni bez toho, aby ste boli konkrétni, a toto je konkrétne a univerzálne zároveň,“ citoval porotcu britský denník The Guardian.

Porota však ocenila nielen obsah, ale aj novátorský prístup, s akým autorka pristúpila k forme románu. „Nikto z nás nič podobné predtým nečítal,“ vyjadril sa Appiah v utorok večer pri slávnostnom vyhlasovaní víťaza. Experimentálny román zároveň označil za „neuveriteľne originálny“. „Anna Burnsová svojím absolútne osobitým hlasom narúša konvenčné zmýšľanie a formu v prekvapujúcej a pohlcujúcej próze. Ide o príbeh brutality, sexuálneho utláčania a vzdoru spätý s ostrým humorom,“ dodal v oficiálnom vyhlásení.

Anna Burnsová je prvou autorkou zo Severného Írska, ktorá získala Man Booker Prize. Spolu s cenou získala aj finančnú odmenu vo výške 50-tisíc libier (v prepočte asi 56-tisíc eur). Zároveň je prvou ženskou víťazkou od roku 2013, keď s knihou The Luminaries uspela novozélandská spisovateľka Eleanor Cattonová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Man Booker Prize #sexuálne obťažovanie #MeToo #Anna Burns