Gellert Tamas: Laserový muž

V roku 1991 sa Štokholm mení na mesto strachu. Neznámy útočník ozbrojený laserovou ostreľovacou puškou postupne vystrelí na jedenásť ľudí. Obete spája jediná vec – iná farba pokožky. Autor nás pozýva priamo do duše vraha, ktorý sa neskôr stal vzorom Andersa Breivika.

20.10.2018 05:00
debata
Gellert Tamas: Laserový muž.
Gellert Tamas Laserový muž. Gellert Tamas: Laserový muž.

„Chcel som to napísať ja,“ povedal o tejto knihe svetoznámy Stieg Larsson. Cecilia Vanger, hrdinka jeho trilógie Milénium, sedí v kresle a číta práve túto knihu. O čom je?

Vedľa seba sa paralelne rozvíjajú motívy zo života vraha Johna Ausonia i z priebehu pátrania po tomto nebezpečnom mužovi. Na pozadí tohto príbehu však autor otvára aj širšie súvislosti švédskeho rasizmu, nenávisti k menšinám a prisťahovalcom. Vzniká tak skutočná reportážna detektívka, ktorá je jednou z najčítanejších švédskych non-fiction kníh.

Švédsky spisovateľ, novinár a dokumentarista Gellert Tamas (1963) od deväťdesiatych rokov spolupracuje s významnými novinami a časopismi ako Dagens Nyheter či Aftonbladet. Na začiatku svojej žurnalistickej kariéry zaznamenával politické a spoločenské zmeny, ktoré prebiehali v krajinách strednej a východnej Európy. Neskôr sa zameral na témy identity, rasizmu, xenofóbie a prisťahovalectva.

V švédskom origináli Lasermannen: en berättelse om Sverige (Ordfront 2002). Preložila Eva Lavríková

Kniha vyšla vo vydavateľstve Absynt.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #rasizmus #literatúra #xenofóbia #Laserový muž #Gellert Tamas