Imagológia - Rudolf Fila

Kniha vychádza súčasne s projektom troch výstav z tvorby významného slovenského výtvarníka a pedagóga, nazvaných Rudolf Fila: Cez fotografie, Imagológia I. a Imagológia II.

21.10.2018 05:00
debata
Imagológia - Rudolf Fila
Knižná novinka Imagológia - Rudolf Fila

Cieľom prvej z výstav bolo predstavenie tých diel Filu, ktoré reagujú na fotografie rôzneho druhu, od umeleckých, dokumentačných až po reklamné – na výstave je možné vidieť tak zásahy do série čiernobielych fotografií stredovekých plastík, ktoré reštaurovala jeho manželka, až po dialóg s fotografiami českého dokumentaristu Jindřicha Štreita.

Výstavy prezentujú širokú paletu Filových prác na papieri, zastúpené sú kresby, maľby a interpretácie rôznych predlôh. Ide o výber diel výhradne z Filovho archívu a preferujú sa doteraz neuvedené, resp. neznáme diela.

Filove dielo prezentuje v knihe rozsiahla obrazová časť. Textové časti obrazovej publikácie obsahujú analýzu a oboznámenie sa s dielom Rudofa Filu (1932–2015) a biografické a bibliografické údaje. Autormi textov sú filozof a estetik Peter Michalovič (1960) a redaktor a kurátor Martin Kaňuch (1973), ktorí sú tiež kurátormi spomínaných výstav.

Kniha vyšla vo vydavateľstve FiDaT.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Rudolf Fila #Peter Michalovič #Martin Kaňuch #FiDaT