Murakami nevie, ako skončia jeho romány. A to ho baví

Písať príbeh, o ktorom by som už dopredu vedel, ako skončí, by nebola zábava, zdôveril sa spisovateľ. Len pred dvoma týždňami mu v anglickom preklade vyšiel jeho zatiaľ posledný román Killing Commendatore.

22.10.2018 12:00
Haruki Murakami Foto: ,
Haruki Murakami napísal doteraz trinásť románov a množstvo poviedok.
debata

Svetoznámy japonský spisovateľ Haruki Murakami nikdy nevie, ako dopadne jeho román, až kým ho nedopíše. To, že ani sám netuší, ako sa veci v jeho knižkách vyvinú, a dej sa tvorí priebežne, ho na jeho tvorbe zároveň aj najviac baví. „To by nebola žiadna zábava, písať príbeh, o ktorom by som už dopredu vedel, ako skončí,“ priznal sa spisovateľ v 55-minútovej relácii Murakami Radio, ktorú v nedeľu odvysielala rozhlasová stanica Tokyo FM. „Keďže aj samotná osoba, ktorá to píše, nevie dopredu, čo sa stane, myslím si, že aj čitatelia zdieľajú jej očakávania a baví ich to vzrušenie pri čítaní,“ povedal Murakami.

Spisovateľ v relácii púšťal aj hudbu a vyznal sa z lásky ku coververziám. Ako povedal, je „fanatik do coverov“. Hudba Murakamiho veľmi ovplyvňuje aj pri práci, často o nej píše a dokonca niektoré z jeho kníh sa volajú podľa známych skladieb od The Beatles či The Beach Boys.

Murakami sa zdôveril aj so svojimi plánmi do budúcnosti. Okrem iného plánuje napísať dielo, ktoré by bolo akousi poctou románu Veľký Gatsby od Francisa Scotta Fitzgeralda, ktorý pojednáva o tragickom krachu amerického sna.

Murakami, ktorý sa narodil v roku 1949 v Kjóte, napísal doteraz trinásť románov a množstvo poviedok. Medzi jeho najznámejšie diela patria Nórske drevo (1987), Na juh od hraníc, na západ od Slnka (1992), Kafka na pobreží (2002) či 1Q84 (2009). Jeho zatiaľ posledným dielom je román Killing Commendatore, ktorý vyšiel v anglickom preklade len pred dvoma týždňami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #spisovateľ #Haruki Murakami