Emília Filipová: Prelet nad životom

Životná zrelosť 89-ročnej autorky zo Svätého Petra nám dáva osviežujúci dar poetického spôsobu prežívania posledných rokov života, čo je veľká vzácnosť.

23.10.2018 05:00
debata
Emília Filipová: Prelet nad životom
Emília Filipová Prelet nad životom Emília Filipová: Prelet nad životom

Rozpráva sa so stromami, necháva sa strhávať búrkou svojich snov, nekričí navonok, ale dovnútra, sama sebe je bútľavou vŕbou. Všetko je to činnosť nasmerovaná do večnosti.

„Usiluje sa zostúpiť do prapodstaty svojho bytia, dotknúť sa srdcom hviezd, každý deň v sebe objaviť človeka,“ napísala o Filipovej básňach poetka Dana Podracká.

Krátka dlhá cesta Vesmír bez konca a bez začiatku, ten vo mne, aj ten v nekonečne, čo životom čias žije. Vždy k nemu vzhliadam, keď môj pomaly stráca farby. Aj hviezdy sa v ňom prestávajú rodiť a zhoria na dne rodnej galaxie. Keď straty presahujú nálezy, spália to málo, na čom záleží. Môj vesmír tmavne – hoci ešte žije. Bolo to krásne, bolo toho málo. No aj tak vďaka – snáď to za to stálo…

(zo zbierky Prelet nad životom)

Emília Filipová je bývalou učiteľkou. So svojimi básňami sa od 60. rokov zúčastňovala literárnych súťaží v rámci záujmovo-umeleckej činnosti. Jedným z jej štyroch potomkov bol hudobník a humorista Jaroslav Filip.

Kniha vyšla vo vydavateľstve Enigma.

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Jaro Filip #zbierka básní #Emília Filipová