Nadia Murad: Posledné dievča

Intímne a mučivé spomienky bývalej zajatkyne Islamského štátu v podobe dych vyrážajúceho a inšpiratívneho príbehu.

24.10.2018 05:00
debata (1)
Nadia Murad: Posledné dievča
Nadia Murad Posledné dievča Nadia Murad: Posledné dievča

Nadia Muradová sa narodila a vyrástla v Kocho, malej dedine na severe Iraku, ktorú po generácie obývali roľníci a pastieri. Patrila do komunity jezídov, snívala o tom, že sa stane učiteľkou dejepisu, alebo si otvorí vlastný salón krásy. Avšak 15. augusta 2014, keď dovŕšila sotva dvadsaťjeden rokov, tento jej život sa skončil.

Príslušníci Islamského štátu zmasakrovali obyvateľov jej dediny, popravili mužov, ktorí odmietli konvertovať na islam a ženy, ktoré boli pristaré na to, aby sa stali ich sexuálnymi otrokyňami. Nakoniec sa jej podarilo utiecť zo zajatia…

Dnes v Nemecku žijúca aktivistka Nadia Murad (1993) je laureátkou ceny Václava Havla za ľudské práva a Sacharovovej ceny. Je tiež prvou vyslankyňou dobrej vôle OSN za dôstojnosť obetí obchodovania s ľuďmi. V tomto roku jej bola udelená Nobelova cena mieru.

Spoluautorkou knihy je americká novinárka Jenna Krajeski, ktorej reportáže z Turecka, Egypta, Iraku a Sýrie boli publikované v New Yorker, Slate, The Nation, Virginia Quarterly Review a pod.

V anglickom origináli The Last Girl (Little, 2017).

Kniha vyšla vo vydavateľstve Citadella.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Nobelová cena mieru #Islamský štát #Nadia Murad