SNG vzdáva poctu Filkovi aj Daučíkovej

Tvorbu dvoch výrazných osobností súčasného slovenského a európskeho umenia Stana Filka a Anny Daučíkovej sledujú dve najnovšie publikácie Slovenskej národnej galérie (SNG). Knihy „Stano Filko 1.“ a „A_nna D_aučík_ová Trans_formácie / Trans_formations“ vznikli na základe niekoľkoročného výskumu.

05.11.2018 16:00
Stano Filko Foto: ,
Na snímke dielo Stana Filka Univerzálne prostredie.
debata

Monografická publikácia Stano Filko 1 predstavuje verejnosti tvorbu popredného slovenského neoavantgardného umelca Stana Filka (1937 – 2015) s ťažiskom v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Koncepcia knihy rešpektuje charakter Filkovej tvorby. Diela sú tak zasadené do väčšieho obrazu umelcovho tvorivého programu, a to vzhľadom na autorskú prax Stana Filka, ktorý svoje diela spätne prerábal, premenovával a menil dátumy ich vzniku podľa svojho systému.

Keďže Filko sledoval naplno dianie doma i vo svete, tak i kniha obsahuje mimoriadne široký kontext vzniku jeho diela. Editormi knihy sú Lucia Gregorová Stach a Aurel Hrabušický. Kapitoly ich dvoch štúdií sa medzi sebou striedajú podľa logiky obrazového materiálu. Vizuálne grafické riešenie ako podstatnú charakteristiku knihy navrhol a štruktúroval dizajnér Peter Liška. Obrazová a obsahová časť pochádza z viacerých zdrojov domácich a medzinárodných, štátnych aj súkromných zbierok a archívov a sú v nej aj zachované fragmenty z Filkovho archívu.

Knihe nechýba stručná biografia, bibliografia a zoznam výstav, ako aj výber z textov a „text-artov“ Stana Filka. Tomu zodpovedá aj jej veľký formát 440-strannovej publikácie v pevnej väzbe. Ako ku knižnej novinke dodalo SNG, knihu pripravili „v čase, keď rastie medzinárodný aj lokálny záujem o Filkovu tvorbu“ a zároveň “vychádza uprostred pokračujúceho a potrebného výskumu o autorovi“.

Publikáciu o výtvarníčke Anne Daučíkovej začala SNG pripravovať v roku 2016. Pôvodný zámer vydať katalóg k pripravovanej medzinárodnej výstave Dokumenta 2017 sa však podľa národnej galérie v priebehu práce zmenil pre rozsah autorkinho diela na knihu. „Zo sklárky, šperkárky a maliarky sa Anna Daučíková stala aj fotografkou, video-performerkou a video-umelkyňou. Experimentovala s umeleckými druhmi, technikami aj postupmi tvorby,“ priblížila SNG široký záber diela umelkyne. Prvá súborná publikácia o jej tvorbe nazvaná „A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie“ predstavuje jej dielo a jeho premeny, vrátane prezentácií na výstavách a video-festivaloch.

Kniha sa začína v období štúdia Daučíkovej u Václava Ciglera v ateliéri skla v architektúre na Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1972 – 1978), keď sa venovala najmä skleneným objektom a šperkom. Nadväzujú na ne obdobia malieb, koláží a fotografií z rokov 1979 až 1991 v Moskve, až po obdobia videa a nových médií, ktorými sa Daučíková zaoberá od 90. rokov 20. storočia a na VŠVU založila ateliér videa. V súčasnosti učí v Prahe na Akadémii výtvarných umení, vystavuje, prednáša a publikuje na Slovensku, v Česku aj vo vzdialenejšom zahraničí.

Slovensko-anglická kniha obsahuje rozhovory editorky Moniky Mitášovej s Annou Daučíkovou, interpretačné texty Nóry Růžičkovej aj Ruth Noackovej a viaceré prílohy, ako biografiu či súpis výstav a iné. V knihe sú zaradené aj dva Daučíkovej denníkové texty a manifest tvorby. Obrazová dokumentácia diela a jeho premien i niektorých kľúčových momentov života a práce v Bratislave, v Moskve a v Prahe sa prelína s textami a prechádza celou knihou. Na knihe spolupracovali popri editorke Mitášovej a umelkyni Daučíkovej aj výtvarníčka a historička umenia Ruth Noackova z Berlína, výtvarníčka a poetka Nóra Růžičková z Bratislavy, prekladateľka Júlia Sherwood z Londýna, výtvarníčka a grafická designérka Adéla Svobodová z Prahy, prekladateľ Michael Frontczak z Bratislavy a pražský fotograf Jiří Thýn. Premena katalógu na vyše 400-stranovú knihu je tak, ako upozornila SNG „výsledkom spolupráce tohto autorského okteta“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #umenie #Slovenská národná galéria #Stano Filko #Anna Daučíková