Etela Farkašová: S predtuchou svetliny

Laureátka ceny Anasoft litera 2018 za prózu Scenár, spisovateľka, publicistka, esejistka a filozofka Etela Farkašová (1943) je zapísaná v čitateľskej verejnosti svojím osobitým esejistickým štýlom s pridanou hodnotou. V jej textoch cítiť pevné filozofické a vzdelanostné zázemie, ale i silu imaginácie a ľudského citu.

08.11.2018 05:00
debata
zväčšiť Etela Farkašová: S predtuchou svetliny
Etela Farkašová: S predtuchou svetliny  Etela Farkašová: S predtuchou svetliny

V týchto súradniciach prichádza aj s novou zbierkou básní S predtuchou svetliny (v názve je odkaz na Heideggera, v ktorého koncepcii je „svetlina“ miesto, štrbinka, kde prehovára bytie).

Autorka nástojčivo hľadá odpoveď na otázku: Kto som? Kto som ja? Tu a teraz, ale zároveň cez traverz času, svojej vlastnej existencie, cez premeny mysle, tela, sveta okolo… Chce sa dopátrať niečoho esenciálneho, pričom jej druhé „ja“, druhé „dvojča“ – filozofka, v tomto prístupe k svetu dostáva veľký priestor.

Osobitým celkom zbierky je kapitola O písaní / nepísaní. V nej sa Farkašová prezentuje vo svojom silnom žánri – esejistike. Témou je písanie ako také, akýsi „príbeh“ písania, či ako píše sama autorka: je to túžba lepšie rozumieť samej sebe i možnosť hlbšie žiť.

Vyšlo vo vydavateľstve SSS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filozofia #Anasoft litera #Etela Farkašová #imaginácia #knižné tipy