Bibliotéka vyťahuje nielen knihy, ale aj krivdy minulosti

Tisícky knižných titulov všetkých žánrov od noviniek cez bestsellery až po pripravované tituly, krsty kníh, besedy či autogramiády. To všetko od štvrtka 8. novembra až do nedele premení bratislavské výstavisko Incheba na jednu obrovskú knižnicu. Jesenný kolorit hlavného mesta už po 26. raz spestrí medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka.

08.11.2018 14:00
Bibliotéka Martin Pollack Foto:
Knižný veľtrh Bibliotéka navštívi aj rakúsky spisovateľ Martin Pollack. Na snímke počas festivalu BRaK v roku 2016.
debata

Kým po minulé ročníky podujatia dominovali mená ako napríklad Nór Samuel Bjørk či švédska dvojica Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth, tento rok sprievodný program veľtrhu zaostrí skôr na domácu scénu. „V minulosti sme tu mali zahraničných hostí zameraných práve na severské krimi, teraz budú bohatšie zastúpení najmä slovenskí autori reflektujúci historické alebo súčasné obdobie. Veľtrh navštívia aj známi redaktori ako Arpád Soltész či Veronika Homolová Tóthová, ktorí sa vo svojich novinkách venujú silným témam. Jedna z najzaujímavejších návštev však príde z Austrálie. Spisovateľka Heather Morrisová predstaví svoj bestseller Tetovač z Auschwitzu,“ približuje program za organizátorov veľtrhu Antónia Mištaľová.

Minulosť, ktorá sa derie von

„Lale začne ,prácuʻ. Pokúsi sa nedvíhať zrak. Naťahuje sa ku kúsku papiera, ktorý mu podávajú. Musí tie číslice preniesť na dievčinu, ktorá ho drží. Ona tam už má nejaké číslo, to však vybledlo. Vpichne ihlu do ľavého predlaktia, vykresľuje číslicu 3, usiluje sa byť jemný. Vytečie krv. Ale ihla nevošla dosť hlboko, musí to číslo vykresliť znovu. Dievčina sa nemyká, no Lale vie, že jej spôsobuje bolesť.“ Kniha Tetovač z Auschwitzu vychádza zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovcov – dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii. O svojej minulosti takmer celý život mlčali, na sklonku života sa však Lale Sokolov rozhodol svoj príbeh vyrozprávať. Heather Morrisová ho divákom sprostredkuje aj v piatok o 18. hodine počas besedy na pódiu Panta Rhei.

Video

O ťaživej minulosti sa rozhovorí aj ďalší významný hosť Bibliotéky – rakúsky reportér, spisovateľ a prekladateľ Martin Pollack, ktorý v sobotu o 14. hodine predstaví na tom istom pódiu svoju knihu Smrť v bunkri. „Zdedil som po ňom niečo? Nesiem v sebe kus z neho?“ pýta sa spisovateľ v diele, v ktorom sa vyrovnáva s nacistickým pozadím svojho otca. Ten ako príslušník jednotiek SS slúžil aj na Slovensku a v okolí Ružomberka po potlačení Slovenského národného povstania. Na starosti mal vyhľadávanie a likvidáciu Židov a ľudí, ktorí ich skrývali.

Aj keď ide o mimoriadne osobnú tému, podľa Pollacka sa tieto veci nedajú večne obchádzať. „Nedá sa to vyriešiť tak, že si ako spoločnosť povieme – začnime odznova, od nuly. V Nemecku, Rakúsku, Poľsku, na Slovensku – všade musíme spoznať a hlavne pochopiť, čo sa stalo. Veď koľko vlastne vieme o tom, prečo sa naši starí a prastarí rodičia stali nacistami? Neboli to diabolskí ľudia, boli úplne normálni. Ale vplyvom okolia, spoločnosti, v prípade mojej rodiny napríklad aj buršáckeho spolku, sa dostali tam, kde sa dostali. Tomuto procesu dnes jednoznačne musíme porozumieť,“ priblížil autor pre Pravdu v roku 2016, keď bol hosťom knižného festivalu BRaK.

Cena pre ženskú poéziu aj drámu

Začiatok Bibliotéky bol opäť slávnostný. Otvorenie podujatia už po 12. raz patrilo udeľovaniu Ceny Bibliotéky, ktorá tento rok priniesla výraznú novinku. Po prvý raz sa odborná porota rozhodla oceniť dve ženské autorky – Veroniku Dianiškovú za knihu básní Správy z nedomovov a Michaelu Zakuťanskú za knihu „tragikomédií“ Prešovská trilógia. Ako sa zhodla porota, „v Dianiškovej písaní sa prírodná lyrika dômyselne prepája so sociálne scitliveným pohľadom na ľudí vytlačených na okraj spoločnosti a ponúka ich portréty načrtnuté len v náznakoch, jemne, a predsa precízne a pôsobivo“. Michaelu Zakuťanskú zase vyzdvihuje pre „ironické sondy do života mileniálov“, ktoré presahujú generačnú výpoveď. S ocenenými autorkami sa následne mohla verejnosť stretnúť počas besedy na pódiu Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenska a Literárneho informačného centra (ZVKS a LIC).

Knižný veľtrh Bibliotéka je nepochybne masová akcia a ako taká sa napriek vznešenému cieľu – propagácii kníh a kníhkupcov – nedokáže vyhnúť negatívnym účinkom. Poukázať na to, že podujatie nemá byť výpredajom lacných kníh, sa už minulý rok svojou účasťou snažili vydavateľstvá Artforum a Absynt. Na Bibliotéku sa vracajú aj tento rok. Podľa Moniky Kompaníkovej z vydavateľstva Artforum ide okrem BRaK-u o jediné miesto, kde o sebe môžu dať vedieť širokej verejnosti. „Chodí tam množstvo ľudí, ktorých možno na iných podujatiach nevidíte. Je to veľká príležitosť. Ako menšie vydavateľstvo si môžete platiť inzerciu, čo si však nemôže dovoliť každý, alebo zaplatiť bilbordy, čo zase nechceme. Ako minulý rok aj tento rok sa posnažíme v nie veľmi útulných priestoroch vytvoriť príjemné útočisko adekvátne našim titulom,“ dodáva Kompaníková.

Bibliotéka okrem iného ponúka aj rad zaujímavých podujatí pre deti a mládež. V rámci diskusií zaostrí nielen na tvorbu spisovateľov, ale aj na rôzne témy ako napríklad novinky v autorskom zákone či to, ako sa v slovenskom prostredí darí elektronickým knihám. Súčasťou veľtrhu bude opäť aj výstava vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika, zameraná na prezentáciu učebníc, vzdelávacích softvérov a školských pomôcok.

Tipy z programu Bibliotéky:

Etela Farkašová: S predtuchou svetliny

  • Laureátka ceny Anasoft litera 2018 predstavuje svoj najnovší román.

    Štvrtok, 15.00 h, pódium Literárne centrum 1

Oteckovia na Bibliotéke

  • Veľtrh privíta najznámejších slovenských oteckov. Na spoločnom pódiu sa predstavia Vlado Kobielsky, Filip Tůma, Braňo Deák a Marek Fašiang a pokrstia úplne novú knihu Oteckovia.

    Sobota, 13.00 h, samostatné pódium, hala A1

Slovenská fantastika smeruje do TV: Jozef Karika a Juraj Červenák

  • Najznámejší a najúspešnejší domáci autori fantastiky na besede predstavia filmové spracovania svojich literárnych diel.

    Sobota, 14.15 h, pódium Literárne centrum 1

Krvavé sonety/The Bloody Sonnets

  • Najvýznamnejšie básnické dielo slovenskej literatúry s protivojnovou tematikou P. O. Hviezdoslava vychádza prvýkrát v angličtine.

    Sobota, 17.00 h, pódium ZVKS a LIC

Pozvanie do básne

  • Nedožité deväťdesiate narodeniny jedného z našich najvýznamnejších básnikov 20. storočia Milana Rúfusa si pripomenú jeho priatelia a obdivovatelia jeho poézie.

    Nedeľa, 11.00 h, pódium ZVKS a LIC

Katarína Kerekesová, Katarína Moláková a Boris Šima: Mimi a Líza. Záhada vianočného svetla

  • Nerozlučné kamarátky sú späť. Mimi a Líza sa vydávajú na dobrodružnú cestu časom, aby vrátili Vianociam ich očarujúce svetlo.

    Nedeľa, 12.00 h, pódium Panta Rhei

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bestseller #krst knihy #Bibliotéka #Incheba #beseda #Martin Pollack