Orest Zilynskyj: Balady východného Slovenska

Nové edičné spracovanie antológie ľudových balád prevažne Rusínov, žijúcich v oblasti severovýchodného a východného Slovenska. Zbierka bola zostavená už na prelome 60. a 70. rokov minulého storočia, dodnes však nebola na Slovensku vydaná.

19.11.2018 05:00
debata (1)
Orest Zilynskyj: Balady východného Slovenska
Orest Zilynskyj Balady východného Slovenska Orest Zilynskyj: Balady východného Slovenska

Je rozdelená do 21 tematických celkov podľa motívu, ktorý zostavovateľ považoval v piesňovom sujete za kľúčový. Obsahuje pôvodné záznamy 485 textov balád, z nich 136 samostatných obsahov a 255 melódií. Materiál zborníka bol získaný od viac než dvoch stoviek menovite uvedených osôb.

Orest Zilynskyj(1923 – 1976) bol významným etnografom, literárnym historikom, kritikom, folkloristom, prekladateľom, lingvistom ukrajinského pôvodu. S prešovským regiónom ho spájali dlhodobé kontakty. V čase, keď pracoval už na druhej korektúre zbierky, bolo dielo definitívne stiahnuté z edičného plánu Slovenského pedagogického nakladateľstva.

Aktualizované vydanie je rozšírené o analytickú štúdiu editorky Tatiany Pirníkovej, približujúcu peripetie zbierky. Nové editorské spracovanie zbierky balád je určené odbornej i laickej verejnosti, aktívnym interpretom i záujemcom o ľudovú kultúru.

Šušľavá mušľa, o.z

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Východné Slovensko #Rusíni #Orest Zilynskyj