Gabriela Rakúsová: Medzi realitou a jej znakom

Rozrušenosť lyrického subjeku nemusí mať definovateľnú príčinu, ide najmä o spôsob zachytenia silných okamihov v prítomnosti i na základe obnovujúcich sa spomienok.

23.11.2018 05:00
debata
Gabriela Rakúsová: Medzi realitou a jej znakom

Pre Štrpkovu poéziu sú príznačné otázky – básnický subjekt sa pýta spolu s čitateľom. Jeden okamih prináša rozsiahle asociácie a hlbokú reflexiu, dojmy lyrického subjektu sú často nevysvetliteľné, jednoducho sú – ten pochod myšlienok nemôže byť totožný s príjemcovým, lebo je jedinečný, nie spoločný.

Kniha s podtitulom Interpretačné úvahy o knihách je prácou literárnej kritičky Gabriely Rakúsovej (1943). Autorka pochádza z východného Slovenska, v roku 1965 ukončila štúdium v odbore slovenčina – ruština na Filozofickej fakulte UPJŠ. Pracovala ako stredoškolská učiteľka, v súčasnosti sa intenzívne venuje najmä recenzistike a kultúrnej publicistike. Robí tiež redakčnú prácu, korektúry a posudky pre vydavateľstvá a časopisy, sporadicky spolupracuje s rozhlasom. V roku 2015 jej vo vydavateľstve F. R. & G. vyšla kniha Z literárnych reflexií, za ktorú získala ocenenie Literárneho fondu. Dlhodobo žije v Košiciach.

Modrý Peter

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Gabriela Rakúsová