Jaz: Oprásgy slovenckej historje

Bádatelia z Histrického ústafu usilovne pracovali a krvopotne pre vás vybádali zaujímavé udalosti zo slovenskej histórie. Môžete sa tešiť na Jánošíka, Štefánika i Gustáva Hnusáka. Anonymný autor Nádornej enciglopédie vás nielen pobaví, ale aj poučí.

08.12.2018 05:00
debata
Jaz: Oprásgy slovenckej historje
Jaz Oprásgy slovenckej historje Jaz: Oprásgy slovenckej historje

Opráski / oprásgy sú krátke komiksy (stripy) postavené na reálnom historickom základe, ktorý niekedy doplňuje vykonštruovaná pointa. Správna gramatika je v nich nepodstatná, veľký priestor má naopak špecifický a často nekorektný humor. Z týchto dôvodov majú Opráski sčeskí historje veľa fanúšikov, ale aj odporcov. Prvýkrát sa na facebooku objavili v novembri 2012 a od tej doby počet ich fanúšikov stále stúpa. Je najvyšší čas, aby si aj na Slovensku našli svojich priaznivcov kreslené postavičky ako Cyril a Metód, kupec Sámo, Milan Chrastislav Štefánik alebo už spomenutý Hnusák.

Anonymný český autor, ktorý sa skrýva pod značkou Jaz, je podľa svojich slov „vedoucí Útsavu pro studijum dějin“, poprel však fámu, že skutočne pracuje v odbore histórie. Na verejnosti v minulosti vystúpil v papierovej maske „Žmikunda Lucemburského“.

Grada Publishing

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #knižná novinka #história