Pavel Vilikovský: RAJc je preč

Pavel Vilikovský je v každej svojej knihe ten istý, ale zároveň je aj vždy iný – objavný. Takáto iná, objavná je aj rozsiahla novela RAJc je preč, na ktorej pracoval autor dva roky.

16.12.2018 05:00
debata
Pavel Vilikovský: RAJc je preč

Názov zvádza k chápaniu knihy ako bilancovania prežitého, je to však pravdou iba do určitej miery. Dielo treba skôr vnímať ako mozaiku príbehov väčších i menších, vlastných aj odpozorovaných, smiešnych i smutných. Príbehy sú v knihe radené nie podľa časovej postupnosti, ale podľa toho, ako sa ich autor rozhodol vsunúť do deja – podobne ako keď výtvarník kladie kamienok do vznikajúcej mozaiky. Takto sa mu knihou podarilo vytvoriť mimoriadne zaujímavú kompozíciu.

Vilikovský píše i s múdrym odstupom, vnímavým porozumením a humorom, ale i iróniou a sebairóniou, napriek tomu je ľudský a chápavý. Kniha je výnimočná aj po výtvarnej stránke – je celá autorská. Ilustruje ju 25 gvašov z Vilikovského voľnej tvorby a na obálke je koláž z autorovej dielne. Sto kusov publikácie vychádza v špeciálnej úprave, číslovaných a s podpisom autora.

Pavel Vilikovský (1941) pracoval ako literárny redaktor, neskôr sa venoval tiež prekladom angloamerickej literatúry, píše prózy i eseje. Je dvojnásobným držiteľom Ceny Anasoft Litera a držiteľom štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy.

Petrus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Vilikovský #RAJc je preč